Mladi kažu #NEMRZIM

DSC_0022

Počela je prva „No Hate“ konferencija u BiH.

Udruženje mladih „Motus Adulescenti“ iz Istočnog Sarajeva organziovalo je prvu „No Hate“ konferenciju  koja traje od 12. do 14. septembra 2014. god. u hotelu „Nebojša“ na Jahorini. Ovoj manifestaciji prisustvuje 100 mladih iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, među kojima je i predstavnica Kaknja, Emina Mušija.

Konferenciju su zvanično otvorili Aleksandra Matić, koordinatorica Udruženja, Stefanie Altman – Winnans direktorica Kancelarije za odnose s javnošću, te načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić poželivši svim učesnicima dobrodošlicu na prvu ali ne i jedinu ovakvu manifestaciju.

DSC_0038

DSC_0055

Aleksandra Matić izjavila je da su ciljevi ove Konferencije  informisanje mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine o važnosti borbe protiv govora mržnje, podsticanje mladih da aktivno pristupe rješavanju ovog problema u svojim društvenim zajednicama, te širenje svijesti o značaju međusobne tolerancije i pomaganja u multietničkim sredinama.

„Veliku zahvalnost Udruženje mladih „Motus Adulescenti“ duguje Ambasadi SAD-a u Bosni i Hercegovini koja je glavni donator i finansijer ove Konferencije. Takođe, zahvalni smo i Opštini Istočno Novo Sarajevo što je podržala i potpomogla ovu, ali i mnoge druge aktivnosti našeg Udruženja“ – kazala je Matić.

DSC_0018

Prvog dana Konferencije predstavljene su i ogranizacije koje djeluju na polju govora mržnje kao što su misija OSCE-a (OEBS-a) u BiH, Pro-budućnost te ELSA BiH.

Ispred OSCE misije u Bosni i Hercegovini, učesnicima se obratila Slađana Milunović, te tom prilikom predstavila online platformu „Supergrađani i Supergrađanke“ koja služi za prijavu incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i davanju doprinosa procesu pomirenja, ali i pozitivnih događaja iz ove oblasti.

„OSCE je na nivou Bosne i Hercegovine osnovao koalicije za borbu protiv mržnje u  14 lokalnih zajednica u BiH. Veliki problem je nesaradnja predstavnika lokalnih vlasti sa koalicijama, te dvostruka uloga medija kao saveznika ali i alata za širenje govora mržnje. U dosadašnjem radu koalicija i platforme „Supergrađani i Supergrađanke“ prijavljeno je više događaja koji su poticali zajedništvo, nego konflikata koji su motivisani mržnjom“ – izjavila je Milunović.

Maja Lovrinović i Kristina Šešlija predstavile su projekat „Pro-budućnost“ koji će se u Bosni i Hercegovini realizovati do 2018. godine. Lovrinović je izjavila da aktivnosti ovog projekta nisu „zalaganje za mir u svijetu“ nego praktične akcije koje će imati rezultate „sad i ovdje“.

Aldijana Alić, predsjednica ELSA-e BiH, bosanskohercegačkog ogranka Evropskog udruženja studenata prava, predstavila je rad ovog udruženja i projekte koji su usmjereni na borbu protiv mržnje, te bh. legislativu kojom se regulišu krivična djela motivisana mržnjom.

O opasnostima cyber bullyinga i govora mržnje, koji su postali sve učestaliji u online medijima govorio je Dženan Budžadžić.

Ova Konferencija je jedna od aktivnosti koju „Motus Adulescenti“ sprovodi u okviru  Nacionalne kampanje za borbu protiv govora mržnje na Internetu, a koja je nastala u oktobru 2012. godine.

 

Kaportal.ba