Mirnes Bašić novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona jučer je zvanično predstavio mandatara i ministre koji bi trebali biti izabrani na narednoj sjednici Skupštine ZDK čime bi bila formirana Vlada kantona.

Na osnovnu koalicionog dogovora Stranka demokratske akcije je jednoglasno za premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona predložila Mirzu Ganića, diplomiranog inžinjera saobraćaja i komunikacija iz Visokog, aktuelnog direktora BH Telecoma DD Sarajevo direkcije u Zenici i zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Za ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta predložen je Spahija Kozlić, prof. dr. sociologije iz Zenice, dok je za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predložen Mirnes Bašić, diplomirani pravnik iz Kaknja.

Nebojša Nikolić, diplomirani ekonomista iz Zenice, predložen je za ministra pravosuđa i uprave, dok je za boračka pitanja predložen Fahrudin Čolaković, ministar politologije iz Olova.

Za Predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona predložen je Ćazim Huskić iz Žepča.

Za sada još nije poznat termin naredne Skupštine ZDK kada bi i zvanično trebala biti potvrđena ova imena glasanjem, s obzirom da SDA sa svojim koalicionim strankama ima većinu u Skupštini ZDK.