Midhat Delić: Javno obznaniti odgovorne za urušavanje stropa u OŠ „Hasan Kikić“

Zasastupnik Midhat Delić (DF), na današnjoj 27. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona postavio je pitanje u kojem je zatražio više konkretnih informacija o stravičnom urušavanju stropa u jednoj od učionica zeničke Osnove škole „Hasan Kikić“, koje se odnose na tačan naziv odgovorne firme koja je izvodila radove, navođenje nadzornog organa koji je trebao nadgledati faze rekonstrukcije, te provođenje analize i procjene o tome da li su i ostale učionice jednako ugrožene, a time i boravak samih učenika.

Prilikom razmatranja Informacije o stanju u oblasti zapošljavanja, zastupnik Delić je iskoristio mogućnost diskusije i u dva navrata naglasio kako je bez obzira na povećanje broja zaposlenih u posljednje vrijeme situacija u ovoj oblasti krajnje nepovoljna i alarmantna, a kao razlog navodi činjenicu kako upravo ti statistički podaci koji se nastoje predstaviti pozitivnim u stvari pokazuju porast stope zaposlenosti isključivo u neproizvodnom sektoru (ponajviše administraciji, zdravstvu i obrazovanju), dok istovremeno to nije slučaj sa tzv. realnim (proizvodnim) sektorom, gdje se odavno ne bilježi porast novih vrijednosti niti proširenje postojećih kapaciteta i pogona.

Zastupniku Deliću pristigaoje i odgovor na pitanje upućeno na protekloj 26. sjednici u vezi sa bespotrebnim odugovlačenjem i čekanjem pacijenata na neophodne preglede ili snimke, od kojih na pojedine i po godinu dana, a koji nerijetko život znače, tek kako bi ustanovili dijagnoze, izlažući se realnoj opasnosti da u međuvremenu njihova zdravstvena stanja budu drastično i po nekoliko puta promijenjena nagore.

Sudeći po dostavljenom odgovoru nadležnog organa, stiče se ohrabrujući dojam kako će se ubuduće po ovom pitanju ipak voditi više računa i pažnje, te skraćivati rokovi i zakazivanje pregleda.

Podsjećamo, zastupnik Delić je početkom ove godine na 20. sjednici, održanoj 09.01., podnio zastupničku inicijativu vezano za potrebu izgradnje novog školskog objekta za Javnu ustanovu Srednja tehnička škola “Kemal Kapetanović” Kakanj.

U svom odgovoru,  kantonalno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta tada je izrazilo punu saglasnost i opredijeljenost, kako bi se koordinirajućim pristupom i podrškom viših nivoa vlasti, kantona, lokalne zajednice, te potencijalnih donatora pristupilo realizaciji zacrtanog cilja.