Madžid Maruf: Izrael napada Gazu jer zna da neće biti kažnjen

news-2014-July-izrael_gaza_Sukobi_Djecak_444224915Kada zločinac zna da neće biti kažnjen, onda se ne boji nikoga, i nemate mehanizme da ga natjerate da prestane sa svojim zločinima, kazao je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Madžid Maruf, predsjednik Udruženja „Palestinska zajednica u BiH“, komentarišući kopnenu invaziju izraelske vojske na Pojas Gaze koja je počela jučer, i u kojoj učestvuje desetine hiljada pripadnika izraelske vojske IDF.

Maruf kaže da je situacija u Gazi mnogo gora nego je mediji prikazuju. Tokom noći ubijeno je 13 ljudi, od čega je sedmero djece, a pogođena je i zgrada u kojoj su smješteni strani novinari.

– Svo vrijeme pokušavamo apelirati na svijet da zaustavi genocid u Gazi, ali to se do sada nije desilo – rekao je Maruf.

Posljedni napadi na Pojas Gaze ulaze u 11. dan, tokom kojih je ubijen 261 Palestinac, njih 2.216 ih je ranjeno među kojima je veliki broj djece i žena.

Izraelska strana kazala je da je invaziju izvela kako bi uništila tunele kroz koje navodno Palestinci ulaze u Izrael i predstavljaju opasnost za ovu državu, to se ipak nije desilo. Sinoć je u Gazi pogođena i bolnica, izraelski vojnici napadaju i kola hitne pomoći kao i civilne objekte.

Tokom dana u Sarajevu će biti organizirana mirna šetenja u znak podrške palestinskom narodu, koju organizira „Udruženje Palestinske dijaspore u BiH“ i Udruženje građana „Svitanje“. No, šetnja se nastavlja i sutra, u organizaciji Udruženja „Palestinska zajednica u BiH“, piše Patria.

 

NAP/Kaportal.ba