Nekada je pletenje bila svakodnevnica naših nana/baka, način opuštanja od napornog rada, ali i izražavanja svoje osobnosti i kreativnosti. Danas, u nešto drugačijem obliku, ručno pletenje prerasta u svojevrstan trend, posebno cijenjen kod mladih žena.

Kakanjka Belma Jašarspahić pokrenula je biznis ručno rađenih proizvoda od mekane vune pod nazivom “Mabel Wool”.

“Oduvijek sam imala potajnu želju da se bavim nečim maštovitim, kreativnim, ali ta želja je dugo čekala negdje u meni, neispoljena. Fokusirala sam se na nešto što sam naučila još kao mala djevojčica od svoje starije komšinice, a to je pletenje. Kako je danas sve uznapredovalo pa tako i pletenje, odlučila sam se za puffy vunu i metodu pletenja prstima.”, kaže Belma na početku razgovora za Kaportal.ba.

Belma Jašarspahić

Kao i većina početaka, i Belmin je slučajan i rezultat je eksperimentiranja sa pletenjem, za koje je shvatila da joj ide od ruke:

“Prvo sam svom dječaku isplela jedan šal, i to je bio vid eksperimenta. Zatim sam isplela prelijepu dekicu sa kojom je moj dječak bio oduševljen. Uslijedila je podrška članova moje porodice, tako da sam napravila stranice na društvenim mrežama Facebook i Instagram.”, kaže Belma.

Belma je zadovoljna načinom na koji su njeni prijatelji i sugrađani podržali njenu ideju:

“Iskreno, pozitivno sam iznenađena sa odzivom Kakanjaca, ali i šire. Kupci su zadovoljni i uglavnom se ne zadrže na jednom proizvodu. U ponudu sam uvrstila šalove, kape , trake za kosu , deke, a nešto najnovije a ujedno i najslađe su dječije pape i pape za odrasle. Naravno, tu je još novih ideja koje namjeravam ispoljiti, neka to ostane mala tajna za čitatelje. Poručila bih svim Kakanjcima da ispolje svoje talente, jer lijep je osjećaj biti koristan, zabaviti se uz rad i napredovati.”, kazala je Belma na kraju razgovora za Kaportal.ba.

Proizvode “Mabel Wool” možete pogledati i poručiti putem Facebooka na stranici “Mabel Wool” ili putem Instagrama na stranici mabel.wool.