Lista najboljih strijelaca Evrope svih vremena: Džeko na pragu TOP 20

Dijamant će već u nedjelju imati priliku da stigne do 50. gola u dresu Zmajeva i da se probije na 18. mjesto evropskih golgetera

Edin Džeko, kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, na svom kontu ima 49 golova u nacionalnom dresu. Dijamant je na pragu ulaska u TOP 20 najboljih strijelaca evropskih selekcija, a tu se nalaze neki od najboljih fudbalera svih vremena.

Cristiano Ronaldo je trenutno najefikasniji aktivni fudbaler sa 66 golova u dresu reprezentacije. Portugalcu su potrebna još dva gola da se izjednači sa Robbie Keaneom i Gerd Müllerom na četvrtoj poziciji najboljih strijelaca Evrope.

Portugal u nedjelju dočekuje Latviju, pa će kapiten aktuelnog prvaka Evrope imati priliku za popravljanje rekorda.

Kapiten naše selekcije je sa dva pogotka protiv Kipra u prošlom kolu došao do brojke od 49 golova i na pragu je ulaska u odabrano društvo, odnosno među 20 najboljih na Starom kontinentu.

Džeko će već u nedjelju imati priliku da postigne taj rezultat čime će svoje ime upisati u historiju evropskog fudbala i probiti se na 18. mjesto liste najboljih golgetera svih vremena.

Inače, rekorder je Ferenc Puskas sa 84 gola u 89 utakmica, a drugo mjesto drži još jedan Mađar, Sandor Kocsis sa 75 golova u dresu reprezentacije. Miroslav Klose koji se nedavno oprostio od aktivnog igranja trećeplasirani je sa 71 pogotkom za njemačku selekciju, piše zvanična stranica UEFA-e.

Lista najboljih evropskih strijelaca svih vremena: Ferenc Puskas (Mađarska i Španija) – 84 gola (89 nastupa), Sandor Kocsis (Mađarska) – 75 (68), Miroslav Klose (Njemačka) – 71 (137), Gerd Müller (Zapadna Njemačka) – 68 (62), Robbie Keane (Republika Irska) – 68 (146), Cristiano Ronaldo (Portugal) – 66 (135), Zlatan Ibrahimović (Švedska) – 62 (116), Imre Schlosser (Mađarska) – 59 (68), David Villa (Španija) – 59 (97), Jan Koller (Češka) – 55 (91)…