‘Krokodil’ je ‘najgora droga na svijetu’, a evo kako žive ovisnici…

Krokodil je teška droga koja je posljednjih godina zamijenila heroin, naročito među najsiromašnijim ovisnicima, a stručnjaci je nazivaju “najgorom drogom na svijetu” jer već nakon prvog uzimanja ostavlja teške posljedice po tijelo i um, piše Radiosarajevo.ba

Napravljena je od teških metala, benzina, crvenog fosfora i kodeina, a jeftinija je od heroina, zbog čega je u kratkom roku postala vrlo tražena na tržištu. Neki ovisnici ne prežive ni prvo uzimanje ove droge, a odvikavanje od krokodila izuzetno je teško. Droga je dobila naziv po ljuskavoj koži ovisnika, što je i prvi stadij propadanja koje naposljetku vodi i do smrti. Dva sata opijenosti ovisnici skupo plaćaju truljenjem živog mesa, otkazivanjem jetre, gnojnim čirevima, a ukoliko uopšte prežive godinu ili dvije, jedini spas im je amputacija oboljelog tkiva.

Italijanska fotografkinja Emanuele Satolli za TIME je fotografisala i snimala ovisnike o ovoj drogi u  ruskom industrijskom gradu Ekaterinburgu, a njene fotografije prikazuju svu bijedu ovisnosti.

 

Od Rusije, za koju se procjenjuje da ima čak milion ovisnika o ovom narkotiku, krokodil se proširio ka Evropi i SAD.