Naida Delibašić: Ko to štiti pljačkaše i razbojnike u Kaknju?

Na posljednjoj sjednici Skupštine ZDK poslanica SBB-a iz Kaknja, Naida Delibašić, postavila je pitanje i tražila pojašnjenje od nadležnog ministarstva, a vezano za bezbjedonosnu situaciju u Kaknju.

Oružane pljačke, paljevine automobila i nasilnička ponašanja postaju svakodnevnica građanima Kaknja.

Dana 30.09.2015 godine zapaljen je kamion, dva dana poslije zapaljena su tri automobila.

09.10.2015 u 20:15 sati u strogom centru Kaknja trojica vidno naoružanih muškaraca sa tzv. fantomkama na glavama i rukavicama pokušavaju ući u ugostiteljski objekat, prijeteći osobama koje su se u datom trenutku nalazile unutra, za koje postoje i snimci videonadzora i koji su predati u PS Kakanj.

11.10.2015. ponovo sličan scenarij, oružana pljačka u trgovini H&M.

15.10.2015. u mjestu Varda također razbojništvo od strane lica sa fantomkama uz prijetnju oružjem.

16.10.2015. u 20:45 sati u strogom centru Kaknja opljačkana apoteka MGM koja je od PS Kakanj udaljena svega 50 m.

17.10.2015. u 17:00 sati opljačkana trgovačka radnja u strogom centru grada.

Broj oružanih pljački u Kaknju je u 2015. godini u porastu. Novinari ne smiju objavljivati ovakva dešavanja i pod pritscima su. Ali su pod pritiscima i građani Kaknja koji su izloženi ovakvim situacijama. Napominjem u najfrekventnije vrijeme kada se većina građana Kaknja i omladine nalazi na ulicama Kaknja.

Postavljam pitanje. Ko to štiti pljačkaše i razbojnike u Kaknju, jer očigledno da ih neko štiti. Postavljam ministru Ziliću pitanje, odnosno ujedno ga i molim da se hitno uključi u rješavanje problema na području Kaknja i da li će to uraditi?

Očigledno je da PS Kakanj nije u stanju sama riješiti ove probleme i moraju se uključiti viši nivoi vlasti. Također tražim izvještaj o stanju bezbjednosti u ZDK s posebnim osvrtom na Kakanj.