Kebo: SDA postaje talac Izetbegovićevih privatnih sukoba

Mirsad_KeboPotpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo uputio je danas saopštenje za javnost kao reakciju na kvalifikacije koje mu je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pripisao.

Nakon niza loših poruka, indirektnih prijetnji i pokušaja diskreditacije ličnosti i djelovanja potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe od  člana Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, nužno je reći neke fakte i staviti tačku. Ukoliko Izetbegović bude imao potrebu da medijski i iza kuloara, nastavi mešetarenja i loše poruke, u budućnosti će ih Mirsad Kebo igrnorisati iz jednog razloga. To nije nivo njegove komunikacije, saopšteno je iz Kebinog kabineta.

Činjenica je da Izetbegović nema petlju da kaže svoj stav direktno, kako to čine, ozbiljni političari, a još više da ga kaže svojim unutar i vanstranačkim političkim protivnicima. Ako je to uobičavao do sada činiti iza kulisa, onda griješi, jer ovo društvo postaje transparentno, sigurno i sve ispliva na površinu, navodi se u saopštenju.

Gospodin Izetbegović je nedavno, samo u nekoliko dana, to i demonstrirao i pokazao kontradiktornosti samom sebi, manipulaciju javnošću, zloupotrebu pojedinih imena, tešku klevetu i jako lošu glumu žrtve što je umanjilo uvjerljivost njegovih riječi. Krenimo po redu i činjenicama. Kada sam kao potpredsjednik Federacije BiH i kao građanin, dokumentaciju građana vezanu za politička ubistva predao ministru sigurnosti BiH, koji je istu predao nadležnim sudskim organima, ni privatno, a ni pred novinarima nije spomenuto ime Bakira Izetbegovića. Isti Izetbegović, kojem sam postfestum to rekao u saopćenju, u svemu vidi sebe i u emisiji BHR 1 kaže: “od tog Kebe me više ništa ne može iznenaditi” i nastavlja “vidjećemo šta je u tim materijalima i ako se neko slučajno usudio…”, navodi se u saopštenju.

Nakon što sam Vam javno rekao: “Znači li to onda da živimo u državi u kojoj Bakir Izetbegović upozorava da ima moć uticaja na sud, tužilaštvo, institucije i sve protiv čega se bore moderna evropska demokratska društva i zašto se prepoznao u svemu”, vjerojatno primivši k znanju moje riječi, Vi ste, samo par dana nakon mog saopćenja, a gostujući u emisiji “Face TV” demantirali sebe. Kazali ste da niste optužili potpredsjednika Kebu, nego se referirali na druga imena i prilog BHT-a. Ako potencirate pitanje što sam dokumentaciju predao ministru Radončiću, evo reći ću Vam, stoji u saopštenju.

Predao sam je instituciji koja je relavantna, a i da sam je predao bilo kome drugom, Vi biste se opet našli u svemu i nervozno reagirali kao što ste i učinili. Dakle, ništa se ne bi promijenilo i to što potencirate to pitanje nema veze sa suštinom. Ja ne pravim “kompote”, kako kažete, a ako ih pravite vi, ja ih neću jesti, kaže se u Kebinom saopćenju.

Gospodine Izetbegoviću, kao stariji i od Vas politički iskusniji, bih Vas pitao: Zašto onda niste, kako to nalažu procedure, reagirali na prilog BHT-a, ako mislite da ste oklevetani? Vi možete manipulirati javnošću do jedne mjere, ali nećete, zbog straha od Vaših političkih protivnika, klevetati niti degradirati mene, jer Vam to neću dozvoliti. Iz istih razloga SDA postaje talac vaših privatnih sukoba s unutrašnjim i vanjskih protivnicima. Neću otkriti toplu vodu ako Vam kažem da kod Bošnjaka nema “plave krvi”, niti je ovo autokratija u kojoj će sistem vrijednosti biti postavljan po Vašoj mjeri i kada Vi to hoćete i kako se Vama sviđa, navodi se u saopštenju.

Ovo je demokratija i većina nas koji ovu zemlju vole, a ne smatraju je privatnim vlasništvom, okrenuta je ka Evropi i demokratskim vrijednostima, a ne sistemima u kojima jedan čovjek odlučuje za sve i u kojoj njegovi saradnici imaju izobilje, a narod i sirotinja samu potčinjenost. Situaciju, koja je ništa drugo nego gradnja pravne države, Vi nazivate bolesnom. Nije li onda bolesno što ste od moje prijateljske posjete Tihiću, koji nije moj partijski šef napravili u svojoj glavi iracionalnu konstrukciju. Siguran sam da Vas je Tihić razuvjerio iako ste moju posjetu okarakterisali zloupotrebom. Zašto onda Vi niste bili senzibilniji? Nasuprot, javno ste rekli da ste zvali Tihića koji je bio na liječenju i od njega tražili da kaže šta je to on, tobože, sa mnom pričao i je li znao za događaje koji slijede. Prema tome nije teško ovdje zaključiti ko ovdje manipulira Tihićem, ko zloupotrebljava i nema kodeks ponašanja, kaže se u saopštenju.

Gospodine Izetbegoviću, možda Vi u svom radu pravite kompote, ali ja ih ne pravim, nego sam napravio Vas i pomagao Vam da stasate u političara, a s normalnim političarima iz svih stranaka pravim pravnu državu koja možda nije po Vašoj mjeri. Kada govorim o diskreditaciji, pokušali ste to učiniti navodeći s ironijom funkcije koje sam obavljao. Možda dobro ne pamtite, jer ste tada bili na margini. Neću se osvrtati ni citirati. Samo podsjećam na slijedeće. Upitno je da li biste ikada obnašali ijednu funkciju da to nije splet okolnosti. Glasovi za člana Predsjedništva BiH su Vam jedva izlobirani. Unatoč tome, gospodine Izetbegoviću, ja sam bio Vaš šef, a ne “neki guverner”, a Vi nikada nećete biti moj šef. Vaša retorika i klevete ne priliče nekom ko je kolektivni šef države države. Možda Vi mislite da djelujete smirujuće kako Vi to kažete ili dobro glumite. Odglumite onda i kada reagirate, jer političar i lider ne smiju dozvoliti da narod vidi njihovu nervozu“. Vi znate da Vas se ja ne bojim, a, uskoro to neće ni naši građani. Sa ovim je naša javna prepiska završena, navodi se u saopštenju iz Kebinog kabineta.