Kanađanin namjerno kamionom pregazio četveročlanu muslimansku porodicu

Četiri člana muslimanske porodice ubijena su u nedjelju u “unaprijed smišljenom” napadu, priopćila je kanadska policija.

20-godišnji Kanađanin kamionom se namjerno zabio u muslimansku porodicu u gradu Londonu, provincija Ontario. Poginula su četiri člana porodice, a jedini preživjeli je dječak u dobi od devet godina, koji se sada nalazi u bolnici s ozbiljnim ozljedama.

“Vjerujemo se da su ove žrtve bile meta jer su muslimani”

Kanađanin je optužen za četiri točke ubojstva i jednu za pokušaj ubojstva, piše BBC.

“Vjerujemo se da su ove žrtve bile meta jer su muslimani i da se radi o zločinu iz mržnje”, rekao je jučer detektiv Paul Waight na konferenciji za novinare. Dodao je kako policija razmatra moguće optužbe za terorizam

Žrtve su bile dvije žene, u dobi od 74 i 44 godine, 46-godišnji muškarac i 15-godišnjakinja. Policija je priopćila da je napadač Nathanial Veltman (20) uhićen bez incidenata u trgovačkom centru oko 6 km udaljenom od mjesta zločina.

Obitelj se doselila iz Pakistana prije 14 godina

Prema medijskim napisima obitelj se doselila u Kanadu iz Pakistana prije 14 godina.

Riječ je o najsmrtonosnijem napadu protiv kanadskih muslimana, od ubojstva šest vjernika 2017. u džamiji u Quebecu.

Ed Holder, gradonačelnik Londona, grada s oko 400 hiljada stanovnika poručio je da je riječ o “činu masovnog ubojstva, počinjenog nad muslimanima i Londonerima, koji je ukorijenjen u neizrecivoj mržnji”.

Kanadski premijer Justin Trudeau je objavio na Twitteru kako je “zgrožen” viješću te da “nema mjesta za islamofobiju u našim mjestima”.

“Ova mržnja je podmukla i dostojna prijezira – i mora prestati”, dodao je.

Napad je osudio pakistanski premijer Imran Khan, koji je poručio da taj slučaj ukazuje na “rastuću islamofobiju” u zapadnim zemljama, prenosi Index.hr