Kako izabrati zdravije i ukusnije voće i povrće

?????????????????????Kupujete namirnice samo jednom nedeljno. Imajte na umu da se ove namirnice veoma brzo kvare i sa svakim danom koje provedu u vašem frižideru ili ostavi, voće i povrće gubi nešto od hranljivih vrijednosti. Zato se ne morate snabdijevati ogromnom količinom svježih proizvoda koje ne planirate odmah da upotrijebite.

Kupujete na početku sezone. Znamo da je teško odoljeti prvim jagodama, trešnjama i lubenicama. Ali bolje je da sačekate, jer prve voćke, pored toga što su vjerovatno veoma skupe, često nisu baš najukusnije.

Kupujete namirnice iz uvoza. Ako je vaše voće i povrće prešlo okean kako bi stiglo do vaše pijace ili prodavnice, moguće je da nije baš svježe ni ukusno. Zato je najbolje da se snabdijete domaćim proizvodima.

Kupujete voće koje je već isječeno. Iako je jednostavnije za upotrebu, već isječeno voće ili povrće možda nije baš najsvježije. Zato je bolje da se odlučite za cijelu lubenicu, a ako vam se čini da je ne možete pojesti cijelu, izaberite neku manje veličine, a ostatak iskoristite za pripremu šejka ili neke poslastice.

Niste sigurni da li je zrelo. Ne možete se pridržavati univerzalnog pravila provjere da li je neko povrće ili voće zrelo. Neko možete ocijeniti prema boji, drugo prema teksturi.

Izvor: SuperŽena, B92