Kako da uzgojite drvo limuna u vašem domu – korak po korak

Limun je divna citrusna voćka koja nam je dostupna cijele godine, ali ako ste pasionirani baštovan zašto ne biste probali da je uzgojite sami?

Pored toga što se ni jedan ukus ne može porediti sa ukusom, svježinom i mirisom organski uzgojenog limuna, drvo limuna može biti fenomenalna dekoracija u vašoj bašti ili na balkonu i zato nema razloga da ga ne pokušate uzgojiti i uvrstiti u svoju malu porodicu biljčica.

Stablo limuna obično uspjeva u toplijim klimatskim uslovima gdje ima puno sunčanih intervala, ali se bez problema može uzgojiti i u hladnijim područjima ako budete pazili ne nekoliko važnih stavki.

Kako da uzgojite drvo limuna – korak po korak

Potreban materijal:

Organski limun za sjeme
Zemlja – po mogućnosti obogaćena prirodnim đubrivom
Saksija
Dobro osunčano mjesto

Postupak:

U jednoj kantici pomješajte zemlju sa vodom da je dobro navlažite i izmješate, a nakon toga tako vlažnu zemlju stavite u saksiju da u nju zasadite sjeme limuna.

Prepolovite limun i odaberite sjemenke koje su u potpunosti čitave. Stavite ih u usta i cuclajte dok ne odstranite sve komadiće limuna i dok ukus u potpunosti ne nestane (sjeme ne smije da se osuši ni u jednom trenutku), a nakon toga sjeme posadite u vlažnu zemlju na oko 1,25 cm ispod površine zemlje.

Sjeme dobro zalijte i pokrijte plastičnom kesicom na kojoj ste izbušili nekoliko rupica i koju ste pričvrstili gumicama za saksiju, da zemljište bude toplo i vlažno cijelo vrijeme.

Saksiju stavite na toplo mjesto i pratite ga nekoliko dana i ne dozvolite da se zemlja u potpunosti osuši, ali i ne preterujte sa toplinom i zalivanjem jer to može dovesti do toga da sjeme istrune. potrebno je pronaći savršeni balans.

Nakon dvije nedelje ugledaćete i prve izdanke, a tada je vrijeme da uklonite plastični omotač, a saksiju postavite na mjesto sa najviše direktne sunčeve svjetlosti u vašem dvorištu, stanu ili balkonu.

Kad je biljka nikla sve što treba da radite jeste da je njegujete na sljedeći način:

Dok je drvo još mlado često ga zalivajte i ne dozvolite da se zemlja osuši, ali i napravite dobre rupice za drenažu da se voda predugo ne zadržava u saksiji.

Stavite saksiju na dobro osunčano mjesto gdje će biti izloženo suncu najmanje osam sati u toku dana.

Povremeno „nahranite“ vaše drvo limuna nutrijentima u obliku prirodnog đubriva i komposta, otprilike dva puta godišnje.

I na samom kraju, ali ništa manje važno poklonite vašoj biljčici pažnju i ljubav, pričajte joj i pjevajte i sigurno će bolje rasti.

Da biste od koštice došli do mirisnih žutih plodova biće vam potrebno od 3-6 godina, ali sam proces rasta limuna će vam biti veliko zadovoljstvo.