Kakanjski ugostitelji traže ukidanje naknada za korištenje ljetne bašte i komunalne takse

Kakanjski ugostitelji uputili su danas prema Općini Kakanj inicijativu za ukidanje naknada za korištenje ljetne bašte i komunalne takse na području općine Kakanj za 2020. godinu zbog epidemije COVID-19 (koronavirusa) u kojoj se kaže:

“Na osnovu novonastale situacije zbog krize izazvane epidemijom COVID-19 (koronavirusa), te zbog mjera uvedenih radi sprječavanja širenja, te nemogućnosti obavljanja naših poslovnih djelatnosti upućujemo Vam ovu inicijativu za ukidanje naknada za korištenje ljetne bašte i komunalne takse na području općine Kakanj za 2020. godinu ili za vrijeme trajanja krizne situacije izazvane epidemijom COVID-19 (koronavirusa).

Naime, kako Vam je već poznato, naredbom Kriznog štaba Federacije BiH od 17. marta 2020. godine obustavljen je rad svih ugostiteljskih objekata, te od tog datuma nijedan ugostiteljski objekat na području naše općine ne obavlja svoju djelatnost. Shodno tome, izuzev nekolicine subjekata koji mogu svoju djelatnost obavljati u smanjenom obimu vršeći dostavu, naša preduzeća nisu imala nikakve prihode.

Veliki broj ljudi na području općine Kakanj svoju egzistenciju ostvaruje radeći u ugostiteljskoj djelatnosti i Vi sigurno razumijete u potpunosti situaciju u kojoj se svi mi nalazimo. Stoga, kako ne bi došlo do dodatnog udara na naša preduzeća, te kako bi koliko toliko uspjeli osigurati opstanak naših objekata i njihovo l'unkcionisanje u budućnosti molimo Vas da poduzmete procedure na lokalnom nivou i donesete odluke kojima će biti ukinuto plaćanje naknada za korištenje ljetnih bašti i naknada po osnovu komunalnih taksi 2020. godinu ili bar za vrijeme trajanja krizne situacije izazvane epidemijom COVID-19 (koronavirusa). Molimo Vas još jednom da za subjekte koji su platili komunalnu taksu za 2020. godinu izvršite refundaciju iste.

Nadamo se da ćete, kao i mnogo puta do sada u ovim teškim vremenima naći razumjevanja za poteškoće sa kojima se susreće ovaj sektor, te shodno tome donijeti odluke koje će u određenoj mjeri olakšati održavanje i osigurati opstanak ugostiteljskog sektora u Kaknju.”

Kaportal.ba