Kakanjka Melika Buza: Najmlađa učenica generacije primljena na Muzičku akademiju u austrijskom Grazu

O kakanjskom čudu od djeteta, Meliki Buza pisali smo u nekoliko navrata. Ova mlada pijanistica ove godine je završila Srednju muzičku školu u Zenici i najmlađi je maturant, a ujedno i učenica generacije u ZDK. Melika je ovu školu upisala sa 13 godina.

Iza nje je mnoštvo osvojenih nagrada, a među njima i priznanje federalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport za afirmaciju obrazovanja i predstavljanje BiH na internacionalnim takmičenjima.

Melika je do sada nastupala na 15 takmičenja a gdje god bi nastupala, impresionirala bi žiri i uglavnom osvajala nagrade: Prva nagrada na internacionalnom takmičenju mladih pijanista ”Davorin Jenko” u Beogradu (2013. i 2014.), Treća nagrada EPTA – evropskom takmičenju mladih pijanista u Osijeku (2013. i 2015.), Prva nagrada u Sremskoj Mitrovici (2014.), Specijalna nagrada na Federalnom takmičenju učenika i studenata muzike (2014.), Zlatna plaketa na takmičenju mladih pijanista u Sloveniji (2015.), Prva nagrada na takmičenju “Banjalučki bijenale” (2012., 2014. i 2016.)…

“Sudjelovala sam na mnogobrojnim koncertima, kako u sklopu škole, tako i u sklopu takmičenja i festivala, a izdvojila bih nastup na Prvom bh. piano festu “Tattile” u Tuzli ove godine. Nedavno sam održala i solistički koncert u svojoj školi, koji je ujedno predstavljao i moj maturski koncert.”, kazala je Melika u razgovoru za Kaportal.ba i dodala: “Iz srednjoškolskih dana ću najviše pamtiti lijepo druženje. Pamtit ću i sve savjete koje su mi moji profesori nesebično udjeljivali i kojima se ovom prilikom srdačno zahvaljujem.”

Melika će u budućnosti nastaviti putem muzike. Primljena je na Muzičku akademiju u austrijskom Grazu, u klasi profesora Otta Niederdorfera.

“Nakon akademije se želim nadograđivati, jer prava umjetnička djelatnost i mukotrpan rad slijede tek nakon akademije.”