Kakanjac Zlatko Petričević – vlasnik meksičkog fudbalskog kluba Keretara posjetio svoj rodni grad

2013-12-10-509Sinoć (utorak) je ekipa Kaportala u kakanjskom ugostiteljskom objektu caffe bar PIKI zatekla Zlatka Petričevića koji  je došao u posjetu svom dugogodišnjem prijatelju.

“Uvjek se radujem dolasku u Kakanj, jer tu imam nekoliko prijatelja koje jedva čekam da vidim, posebno mislim na svog “brata” Pikija s kojim sam prošao i doživio puno toga u životu i zaista ga smatram bratom.  Pored njega tu su još i moj profesor Dragan Ljubojević i taksista Zoran Budeša koje također posjetim svaki put kad sam tu. Znam da se dogodi da ne dođem čak po nekoliko godina, ali moj život koji je stalno na relaciji Meksiko – Švicarska – Zagreb mi ne dozvolljava da dolazim češće.”, izjavio je za naš portal gospodin Petričević.

Karijera Zlatka Petričevića je imala jako interesantan tok.  Naime, Zlatko je poslije epizoda u hrvatskim i austrijskim „beton ligama“ (najniži rangovi takmičenja), trenersku karijeru izgradio u Južnoj Americi. U Kolumbiji je vodio Independijente iz Medeljina, klub koji je u to vrijeme bio direktno pod uticajem narko-dilera Pabla Eskobara, a zatim je prešao u Meksiko, gdje je sjedio na klupi poznate Atlante, da bi kao pomoćnik sarađivao sa tadašnjim selektorima Irana Blaževićem i Ivankovićem.

Zlatko Petričević je živio u Kaknju do 1993. godine. Njegov otac, pokojni Mijo Petričević, bio je godinama finansijski direktor Rudnika mrkog uglja “Kakanj”. On se bavio fudbalom, te je pomalo igrao u raznim klubovima. Međutim nakon odlaska iz Kaknja prati ga prlično zanimljiva životna priča.

Na samom početku trenerske karijere Ivica Osim ga je preporučio Flaviji Solvi iz Wagne, koja je klizila u niži rang…

U gradiću uz slovensku granicu preokrenuo se život Zlatka Petričevića. Jednog dana prišao mu je izvjesni Latinoamerikanac i rekao: “Već tri sedmice  inkognito pratim vaš rad. Predsjednik sam kluba Deportivo Independijente iz Medeljina, pa ako ste zainteresirani…”.

“Kad smo sletjeli u Medeljin, na aerodromu je bilo 1500 ljudi. Mislio sam da su demonstracije, a narod je čekao mene”, priča Petričević.

sp-petricevic

Meksička provincija

“Kad Medeljin izgubi, dva miliona ljudi plače”, opomenuo ga je predsjednik, a uskoro je saznao da je klub vlasništvo obitelji Escobar. U Medeljinu se zadržao 20 mjeseci, a nakon toga je otišao u Meksiko, u Santos Toreon. Doveli su ga noću privatnim avionom, ali u toj dubokoj meksičkoj provinciji nije bio sretan. Poslije je pruzeo FC Atlante a potom i bio savjetnik Branka Ivankovića na Svjetskom prvenstvu. Odbio je biti izbornik reprezentacije Kolumbije, drži škole nogometa u Meksiku i Štutgartu, u kojoj nogometnu abecedu uči oko 250 djece.

Trenutno je vlasnik meksičkog prvoligaša Keratera čija je procjenjena vrijednost oko 40 miliona dolara.

Pored ulaganja u klub odlučio je da organizuje fudbalski spektakl u istoimenom gradu od 800.000 stanovnika.

Sa čelnicima FS Meksika dogovorio da nacionalni tim posljednju utakmicu u 2011. odigra na stadionu „La Korehidora“, Petričević je sa saradnicima obezbijedio milion dolara i platio sve troškove da dovede FS Srbije da odigraju prijateljsku utakmicu sa Meksikom.

Sa terena Petričević je prešao u biznis. U Meksiku i Njemačkoj ima škole fudbala, u Americi avio-kompaniju, kuću u Hjustonu i na koncu želju da sa Keretarom stigne u vrh zemlje Azteka.

 

Kaportal.ba