Kakanj: Mještani starog sela Vrtlišta oživjeli stare uspomene

Početkom 2015. godine pokrenuta je Facebook grupa „VRTLISTE“ koja sada broji oko 320 članova. Grupu su pokrenuli mještani starog kakanjskog sela Vrtlišta. Cilj grupe je bio oživjeti stare uspomene, te su se u roku od nekoliko dana tu našle na desetine starih fotografije koje svjedoče o nekom davno prošlom vremenu. Članovi grupe danas žive od Australije do Amerika. Neke od starih fotografija se mogu pogledati ovdje:

Vrtlište je selo u općini Kakanj. Zbog površinske eksploatacije uglja 1987. godine su počele migracije stanovništva. Većina stanovništva je danas nastanjena na Vardi. Ostali se nalaze ili na području općine Kakanj i njegove okoline, ili su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) napustili Bosnu i Hercegovinu.

Kroz neko vrijeme grupi su se aktivno priključili i mještani Ćifića, koji su nekada činili jednu mjesnu zajednicu zajedno sa Vrtlištem.

Da se sve ne bi svelo na prepričavanje uspomena i dijeljenje fotografija pokrenute su i razne aktivnosti. Prije svega humanitarna akcija za komšiju koji je u tom trenutku bio u stanju socijalne potrebe. Nakon toga, od vlastitih sredstava uspješno je uređeno i ograđene Vrtliško greblje. Drugi dan Bajrama otvorena je i spomen-ploča šehidima Vrtlišta i Ćifića. Po prvi put, imena svih šehida sa ovog područja su se našla upisana na jednom mjestu. Za Bajram je i uručeno vozilo za invalide, također komšiji. Vozilo je kupljeno uz pomoć onih koji se trenutno nalaze van granica BiH.

Kao vrhunac svega, organizovano je i prvo okupljanje Vrtlišćana i Ćifićana. Okupilo se njih oko 500 na Vrtliškom jezeru, neki su se vidjeli i po prvi put nakon 20 godina. Postoji iskrena želja da ovo okupljanje preraste u tradiciju.

Alma Strika