Kakanj domaćin Reprezentaciji BiH u pružanju prve pomoći

U nedjelju, 26. jula 2015. godine, Crveni križ i Mladi Crvenog križa općine Kakanj ugostit će Reprezentaciju Bosne i Hercegovine u pružanju prve pomoći (FACE Team BiH 2015). Kaknju je pripala velika čast da pripremi trening za reprezentaciju koja ove godine predstavlja našu domovinu na Evropskom prvenstvu u Rumuniji.

Reprezentaciju čini šest djevojaka, volonterki Crvenog križa, koje su pobjedom na Državnom takmičenju prve pomoći stekle pravo i priliku učešća na ovom velikom takmičenju. Prvenstvo se održava u Rumuniji i sastoji se od velikog broja zahtjevnih zadataka i isceniranih nesreća na kojim se očekuje da ekipe pruže adekvatnu prvu medicinsku i psihološku pomoć u što kraćem vremenskom roku. Dosadašnje iskustvo ekipa je bilo na zavidnom nivou (aktuelni prvaci Balkana i plasman u top 5 najboljih ekipa Evrope na Evropskom takmičenju u Italiji 2011. godine) što nam dodatno ulijeva samopouzdanje da će naša ekipa i ovaj put opravdati velika očekivanja i Bosnu i Hercegovinu predstaviti u najboljem svijetlu. Ekipa zajedno sa timom trenera od početka godine ima intenzivne treninge, prolaze kroz časove engleskog jezika, fizičke spreme ali i uvježbavanja i usavršavanja tehnika i brzine kod saniranja i zbrinjavanja povreda, stanja i oboljenja. Ekipu u narednom periodu očekuje pripremni kamp na Boračkom jezeru, te odlazak u Kakanj i Beograd na dodatne pripreme gdje će volonteri iz tih gradova na realističan način prikazati simulaciju takmičenja i na taj način pomoći ekipi u pripremama“, izjavio je Jasmin Nikšić, predsjednik Mladih Crvenog križa FBiH i trener Reprezentacije.

Ovo je izvrsna prilika da građani Kaknja u 12 različitih situacija pogledaju kako mogu pomoći nekome u nevolji. Također, pruža se prilika da Kakanj pokaže da u narednom periodu može biti domaćin jednog nivoa takmičenja prve pomoći u BiH. Mladi Crvenog križa Kakanj će iskoristiti priliku za druženje i promociju Kaknja, te su ovom prilikom pozvali goste iz još nekoliko susjednih gradova i radne poligone planski rasporedili duž cijelog grada.

Građani će vježbe moći pogledati na sljedećim lokacijama, u vremenskom periodu od 10.00 do 13.00 h:

 1. poligon OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”
 2. Spomen-park tragično stradalim rudarima
 3. Stadion FK Rudar
 4. Caffe bar DEL
 5. parknig prostor (Jenny’s art house)
 6. Stara jama
 7. plato ispred Pošte
 8. park ispred trenutne zgrade Općine
 9. mala ulica (preko puta Pravoslavne crkve)
 10. mala ulica (preko puta Amfore)
 11. Sahat kula
 12. poligon OŠ “Hamdija Kreševljaković”.

Poligoni će imati različitu tematiku koju podrazumijevaju saobraćajne nesreće, nezgode na izletima i prilikom sportskih aktivnosti, nesreće na gradilištu, tuče, pucnjave, te pomoć evakuisanom poplavljenom stanovništvu i rudarima evakuisanim iz jame.

VAŽNA OBAVIJEST: Pred održavanje takmičenja u Rumuniji pokrenuto je online glasanje za sve nacionalne timove, jednostavnim principom glasanja, a ona zemlja koja prva ostvari 25.000 glasova bit će proglašena najpopularnijom zemljom na Evropskom prvenstvu i dobit će medalju popularnosti. Do sada smo na prvom mjestu sa oko 20.000 glasova. Kako bi tako i dalje ostalo potrebna je podrška i šire javnosti. Glas za BiH možete dati na linku:

http://crucearosie.ro/face/explore/vote_for_team