Kakanj: Dječje zanimacije u vrijeme izolacije

U udruženju „Alternative“ Kakanj već s početka stavljanja djece u izolaciju – mjere prevencije epidemije korona virusa, pokrenute su aktivnosti koje djeci i roditeljima pomažu da na kreativan, pametan i zabavan način lakše prebrode izolaciju. Suočeni sa borbom kako da djecu zadrže kod kuće, brojni roditelji su s olakšanjem prihvatili program iz udruženja Alternative Kakanj „Dječje zanimacije u vrijeme izolacije“. To je je još jedan od brojnih edukativnih i kreativnih resursa na internetu koji je olakšao život stotinama roditelja i djece.

Tri puta sedmično iz Alternative su objavljivana videa sa uputama za različite kreativne radionice.  Zaslugu za relaizaciju radionica nosi volonterski petočlani  tim: Ajla Vehab Hrusto, magistrica pedagogije, Mirha Husika, srednjoškolski profesor , Maksuma Topalović, Izvršna direktorica „Alternative“ ,  Dejan Terzić, web administrator i Adis Alajbegović  aktivista KICK-a.

Pri osmišljavanju aktivnosti tim je pratio aktuelne trendove u dječjoj edukaciji i pametnoj zabavi.  Vođeno je računa da izbor materijala za radionicu bude takav da ga je lako pronaći u svim domovima od školjki za jaja, rolni toalet papira , do različitih vrsta sredstava za bojenje bojice, tempere, flomasteri ili markeri. Koristi se dosta materijala koji se inače baca u smeće a kroz radionice nalazi svoju kreativnu primjenu.

Svaka od aktivnosti kroz razigranu atmosferu poticala je dječju maštu i kreativnost i ohrabrivala djecu da i sami osmisle kreativne načine zabave.

Prvi video objavljen je 6. Aprila 2020. i do danas ukupno 15 video snimaka  sa sljedećim temama: Izrada lutke od stare čarape i riže, Izrada nakita od makarona, Tornjevi s lopticama , Paukova mreža, Leptir, Visibabe, 3D vočkice, Proljetna šetnja, Papirni brodići, Magični crtež, Viljuška kao sjajna slikarska četkica, Behar od kokica, Igra preciznosti, Vjetrenjača i Cvijet od plastične čaše

Teme se vezuju za godišnje doba a sve aktivnosti mogu raditi djeca različitih uzrasta od vrtičkog do školskog. Nekima je možda potrebna mala pomoć starijih ukućana ali je to prilika da se svi zajedno zabave.

Više o aktivnostima možete pronaći na www.youtube.com/channel/UCSMBjhKCCA8pY_K1wuJ4mAw ili na www.facebook.com/alternativeka/?ref=bookmarks

U udruženju „Alternative“ Kakanj nastavljaju pripremati i sljedeće video snimke sa jasnim uputama za kreativne dječje zanimacije i bit će objavljivane kao i do sada u prijepodnevnim satima a najkasnije do 12:00  ponedjeljkom, srijedom i petkom