Kada počinje Liga BiH?

Klubovi su ponovo pokazali kako su bolji dio KS BiH. Na vrijeme su počeli pripreme za narednu sezonu bez obzira što još uvijek ne znaju kalendar takmičenja.

Očekivalo se da će to biti poznato nakon ovosedmične sjednice Upravnog odbora KS BiH. Međutim uopšte ne znamo da li je sjednica održana i ako jeste da li se govorilo o kalendaru takmičenja.

Šta se događa u KS BiH?

Septembar kuca na vrata, a klubovi i ljubitelji košarke ne znaju kada počinje prvenstvo. U savremenim zemljama kalendar je poznat za pet prvenstava unaprijed, a kod nas ni za ono koje nas očekuje.

Opet će klubovi iznijeti teret kompletne sezone. Plaćat će kotizacije, sudije, prijevoz, dvorane i, naravno, igrače, a KS BiH će, očito, biti nijemi posmatrač. Ni slova o eventualnom generalnom sponzoru lige koji bi olakšao Tantalove muke klubova koji imaju skromnije budžete.

Zbog toga nas ne čudi što se poslije svake sezone ugasi jedan ili dva kluba u BiH. Očekivali smo promjene u KS BiH bar kada je u pitanju odnos prema nacionalnom prvenstvu, a dobili smo status quo. Nikome to neće donijeti dobro.