Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj  u vezi novog korona virusa  COVID-19 obavještava javnost da je epidemiološka situacija u vezi novog korona virusa na području općine Kakanj izuzetno alarmantna. Molimo sve naše sugrađana da poštuju preventivne epidemiološke mjera (nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani ako nije moguće osigurati razmak od ljudi minimalno 2 metra, paziti na fizičku distancu i izbjegavati nepotrebna okupljanja, prati i dezinfikovati ruke, te često provjetravati prostorije u kojima se boravi) kojima se može smanjiti broj inficiranih osoba, jer je primjetno da i dalje postoji određni broj građana koji se ne pridržavaju preventivnih epidemioloških mjera.

Koristimo priliku da javnost obavijestimo u vezi testiranja, te tako razjasnimo nedoumice u vezi ove teme.

Početkom sedmice poslalli smo lokalnim medijima Odluku  Kriznog štaba Ministarstva zdravstva br. 11-33-13353136/20 od 23.10.2020. godine u kojoj je navedeno  da domovi zdravlja  „zbog nedostatka PCR testova, vrše testiranja prema prioritetu“, odnosno da se testiraju samo hospitalizirani pacijenti i zdravstveni radnici. JU „Dom zdravlja“ Kakanj se potrudila i vlastitim sredstvima nabavila dodatnih 1000 testova tako da ćemo i dalje testirati sve pacijente kod kojih postoji indikacija za PCR testiranje, a o čemu odlučuje doktor medicine, a ne bilo ko drugi. Dalje, prema instrukcijama nadležnih instanci svi uzorci za PCR testiranje iz JU „Dom zdravlja“ Kakanj se dostavljaju Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Ze-do kantona (INZ ZDK), a oni onda raspoređuju uzorke i šalju ih ili u UKC Sarajevo ili u KB Zenica. Znači, JU „Dom zdravlja“ Kakanj apsolutno nema nikakvu mogućnost da raspoređuje uzorke gdje će koji bit poslan, te molimo naše sugrađane da se vezi raspodjele uzoraka, gdje će koji uzorak biti poslan,  obrate direktno INZ-u ZDK.  Svi oni pacijenti koji nisu dobili rezultate PCR testiranja od 26.10.2020. zbog kvara na aparaturi laboratorije u KB Zenica biće ponovno pozvani na testiranje.

Sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano je 453 slučaja COVID-19, od čega je i dalje 107 aktivnih, 100 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, 7 pacijenata je trenutno hospitalizovano u KB Zenica, dok je 328 osoba oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj.  Do današnjeg dana   testirano je 1892 osobe na COVID-19. Na području općine Kakanj registrovano je 18 smrtnih slučaj od COVID-19.

Upozoravamo sve pacijente da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj ne mogu ući ako se nisu najavili telefonom i ako nemaju zaštitnu masku. Svi oni koji ovo ne budu poštovali biće vraćeni. Ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

Molimo sve građane koji se vraćaju na područje općine Kakanj iz inostranstva ili su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određenih lica, da se jave   putem telefona  Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj,  na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i time na vrijeme spriječilo daljnje  širenje infekcije novim korona virusom na području kakanjske općine. Apelujemo na sugrađane da poštuju, gore navedenu  molbu, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

Budimo odgovorni prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi!