Jesen će biti topla, a padavine ispod prosjeka

Jesensko šarenilo preplavilo je prirodu i ove godine. Najljepše boje jeseni pokazuju se u svoj svojoj punini. Takvu balkansku jesen donosi i fotoreporter Anadolu Agency (AA) na fotografijama koje je, inspiriran jesenjim bojama, proteklih dana snimalo diljem ovih prostora. (Samir Yordamoviç - Anadolu Ajansı)

Jesen će biti toplija od uobičajenog prosjeka i sa manje padavina, navode meteorolozi. Do kraja septembra i u oktobru moguće su povremene oluje, ali će, kada je riječ o prosjeku, jesen biti topla.

Kiše će padati u okviru prosjeka za to doba godine, ali u nekim evropskim krajevima bit će više sušno nego inače. Prema dugoročnim prognozama, južna Evropa imat će toplu i većinom suhu jesen zbog razvoja anticiklona preko Sredozemlja.

Područje visokog pritiska zadržavat će oluje sjevernije i ograničiti padavine u cijeloj regiji.

Jesen će, prema temperaturi, više ličiti na kasno ljeto – takvo vrijeme će biti u većem dijelu Evrope.

Uglavnom suho i natprosječno toplo vrijeme trajat će sve do sredine oktobra. Nakon toga temperatura će ipak biti tipična za jesen.

Meteorolozi ocjenjuju da ne treba strahovati od velikih poplava, iako su one u manjoj mjeri moguće u kombinaciji sa olujama, posebno na sjeveru Balkana.

Na južnom Balkanu i u južnoj Italiji biće nastavljeni sušni periodi.

Zbog visoke temperature moglo bi čak doći do požara u Portugalu, Španiji i južnoj Francuskoj.

Nešto više padavina očekuje se tek u novembru.