Izvoz ljekovitog bilja i šumskih plodova BiH povećan za 70 odsto

ljekovito bilje

Sektor proizvodnje, prerade i sakupljanje ljekovitog bilja i šumskih plodova BiH za devet mjeseci izvezao je robu u vrijednosti od oko 16,6 miliona KM, što je za skoro 70 odsto više nego u istom periodu 2012. godine, izjavio je danas direktor Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori /STK/ BiH Zdravko Marinković.

“Budući da je posljednji kvartal vrijeme kada se finalizuju i pripremaju proizvodi, mi se nadamo da će prošlogodišnji izvoz od 22 do 24 miliona KM, koliki je bio, biti značajno premašen”, rekao je Marinković prije održavanja godišnjeg skupa Grupacije za proizvodnju, preradu i sakupljanje ljekovitog bilja i šumskih plodova.

Prema njegovim riječima, ovo je sektor privrede koji iz godine u godinu bilježi značajne rezultate, a STK je tu da ga ohrabri i da mu pomogne, da te rezultate valorizuje na pravi način, kao i da mu kod nadležnih institucija na nivou BiH pokuša obezbijediti što bolji ambijent.

Marinković je rekao da će na današnjem sastanku biti predstavnici ministarstava proljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH koji će govoriti o zakonodavnom okviru i njegovom unaređenju kako bi ovaj sektor išao naprijed.

“Svi koji su u ovom lancu proizvodnje, zajedno sa razvojnim agencijama USAID i SIDA, žele da se iz primarne proizvodnje polako ide ka finalizaciji proizvoda i stvaranju što većeg viška vrijednosti”, rekao je Marinković novinarima, dodavši da će STK nastojati da promoviše proizvođače iz BiH i njihove proizvode u inostranstvu, gdje je tržište za ove proizvode ogromno.

Predsjednik Grupacije za proizvodnju, preradu i sakupljanje ljekovitog bilja i šumskih plodova pri STK BiH Nikola Rozić rekao je da za ovu granu privrede veliki problem predstavlja nepostojanje zakona o šumama i njihovom iskorištavanju, što je u Republici Srpskoj riješeno.

Prema njegovim riječima, drugi problem je finansiranje, koje je, kada je riječ o ovoj grani privrede, isključivo iz projekta “Farma” koji su podržale međunarodne razvojne agencije USAID i SIDA.

“Danas će biti razgovarano i o tome kako da članice Grupacije dođu do drugih finansijskih sredstava, kako bi proširili proizvodnju i tržište”, rekao je Rozić, dodavši da će biti riječi i o promociji koja se do sada radila na sajmovima, gdje su članice Grupacije vrlo aktivne, te katalozima i studijskim putovanjima.

Članice Grupacije za proizvodnju, preradu i sakupljanje ljekovitog bilja i šumskih plodova STK-a najviše izvoze gljive i njihove proizvode, zatim eterična ulja i sve ostale biljne autohtone vrste, i to uglavnom na evropsko tržište, te u Ameriku.

Nezavisne/Kaportal.ba