Istinski “praznik poduzetništva i poljoprivrede” u Kaknju: Pružena podrška za 100 korisnika vrijednosti 250.000 KM

Danas su u Kaknju upriličene cjelodnevne aktivnosti na polju razvoja poduzetništva i poljoprivrede na području Općine Kakanj

Kroz projekte obuhvaćeno 100 korisnika sa područja naše Općine, a ukupna vrijednost podrške je cca 250.000km.

Prvo je u Maloj sali Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj danas upriličeno potpisivanje tripartitnih ugovora o dodjeli plastenika za 30 aplikanata. Radi se o projektu pod nazivom “Stvaranje prihoda i radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru u BiH (IGAS)“ kojeg zajedno realiziraju Caritas Švicarske i Općina Kakanj.

Podsticaji su dodijeljeni  za 36 korisnika (30 plastenika i 6 paketa podrške za proizvodnju jagode), a ukupna vrijednost je 103.460,10KM.

Potom je upriličena dodjela certifikata kandidatima koji su uspješno završili obuku “Pokreni svoj posao” u okviru projekta “Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start up-ima”.

Ukupna vrijednost projekta za Kakanj iznosi 81.115,67KM, a obuku su uspješno završila 22 kandidata. Podršku u implementaciji ideje će dobiti 13 kandidata iz Kaknja.

Upriličena je i završna manifestacija projekta “Uspješne farmerice – žene iz Tršća”
Ukupna vrijednost projekta je cca 50.000KM i obuhvata podršku za žene u oblasti stočarstva za 24 korisnice. Upriličen je sastanak sa predstavnicama novoformiranog Udruženja žena “Trst” Tršće i Udruženja “Žene za žene International”.

Na kraju je održan i završni događaj u okviru projekta “Edukacijom mladih do uspješne proizvodnje u zaštićenom prostoru” koji se realizira u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu. Nosilac aktivnosti je Savez KAP, a vrijednost projekta cca 13.000KM.