Ispraćaj penzionisanih radnika RMU Kakanj

Realizirajući programske sadržaje za obilježavanje ovogodišnjeg Dana rudara danas je u Rudniku mrkog uglja Kakanj, priređen svečani ispraćaj u zasluženu mirovinu za sve radnike koji su to pravo ostvarili u 2015. godini.

Na ovom tradicionalnom ispraćaju okupili su se penzionisani radnici sa svih pogona i ekonomskih jedinica. Sa Pogona Haljinići ove godine je penzionisano 74, a sa Pogona Vrtlište 16 radnika. Sa Pogona Separacija u zasluženu mirovinu otišlo je devet, sa Pogona Održavanje pet, a iz Ekonomske jedinice Stručne službe 27 radnika. Iz Društvenog standarda šest.

Ukupno u starosnu penziju otišlo je 105 radnika Rudnika, najviše iz podzemne eksploatacije uglja. Poticajne otpremnine iskoristilo je 23 zaposlenika, od čega najviše iz Ekonomske jedinice Stručne službe, čak 19.

Dvanaest porodica ostvarilo je pravo na porodične penzije. Za članove ovih porodica, jučer je u Rudniku priređen poseban prijem.

Na početku ovog ispraćaja govorili su v.d. Direktor Rudnika Kasim Alajbegović, Sekretar Udruženja penzionera Općine Kakanj Rahman Kovač i u ime Rudničkog odbora sindikata Huso Lihović.

Vršioc dužnosti direktora Rudnika Kasim Alajbegović, obraćajući se penzionerima, čestitao je Dan rudara i nastavio: “U ime Uprave Rudnika želim vam sve najbolje.Želim da penziju koju ste zaradili, koristite u zdravlju, rahatluku i veselju sa svojim članovima porodice. Mi koji ostajemo u radnom odnosu treba da radimo zaradimo i da do kraja februra uplatimo oko 2,5 miliona maraka da bi ste vi zasluženu penziju redovno primali. Mi ćemo naći načina da to učinimo jer vi ste to zalužili”.

Rahman Kovač, u ime Udruženja penzionera Općine Kakanj, sve prisutne je pozdravio rudarski – Sretno i poželio da prožive u penziji dosta godina. Pozvao ih je da se učlane u Udruženje, kako bi nastavili druženje i učestvovali u aktivnostima koje organiziraju.

Huso Lihović, je u ime Rudničkog odbora Sindikata rekao da su umirovljeni radnici odradili svoj radni vijek i da zasluženo odlaze u penziju. Dojučerašnjim aktivnim radnicima Rudnika poželio je da što duže sa svojim porodicama uživaju penzije.