Nakon što smo jučer objavili intervju sa Sedmedinom Amiđićem (DF) koji možete pročitati klikom ovdje, danas vam donosimo intervju sa Rešadom Merdićem kandidatom za načelnika Općine Kakanj ispred Stranke ZABIH.

 1. Ko je Rešad Merdić? (predstavite sebe u nekoliko rečenica)

Rođen 1963.godine u Brnjicu, osnovnu i srednju školu završio u Kaknju, a Mašinski fakultet u Zenici gdje je stekao zvanje diplomiranog mašinskog inženjera.

Zaposlen u JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, ZD RMU Kakanj od 1990.godine (i danas). Radio je na poslovima inženjera pripravnika, konstruktora mašinskih sklopova, projekt menadžera, a sada obavlja dužnost Upravnika Pogona Održavanje.

Pored stručnih i upravljačkih poslova u RMU Kakanj, bio je zaposlen i kao profesor u Srednjoj tehničkoj školi u Kaknju, te kao pomoćnik ministra u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Stalni je sudski vještak iz oblasti Mašinstva, Odsjek motori i motorna vozila i proizvodna tehnologija, od 2004.godine do danas, a za područje Federacije Bosne i Hercegovine.

Oženjen, otac dvoje djece.

 1. Koji su najveći infrastrukturni izazovi koji predstoje i koji bi trebali biti realizirani u Kaknju u narednih 10 godina?
 • Konačan završetak puta Donji Kakanj- Brnjic
 • Rekonstrukcija postojećeg i proširenje daljinskog grijanja na cjelokupno gradsko i prigradsko područje
 • Izgradnja mosta na rijeci Bosni za mještane Modrinja
 • Rekonstrukcija ili izgradnja prostora za hitnu medicinsku pomoć
 • Pronalazak rješenja za termalni izvor vode Tičići sa dovođenjem investitora za izgradnju banjsko-rekreativnog centra
 • Rekonstrukcija i izgradnja svih vodovoda na području općine Kakanj
 • Izletište Ponijeri opremiti sa potrebnim, a nedostajućim infrastrukturnim objektima i prostorima
 1. Kako komentarišete svoje protukandidate, znamo da je SDA kandidirao Mirnesa Bajtarevića, SDP Fuada Breščića, a DF Sedmedina Amiđića?

Iskrene čestitke na prihvatanju kandidature i sretno da im bude. Sa više kandidata veča je i mogućnost  izbor za naše sugrađane. SRETNO

 1. Zašto mislite da bi naši sugrađani trebali dati glas upravo vama?

Kroz  tri mandata u Općinskom Vijeću potpuno upoznat sa radom Općinskih službi, budžetskim prihodima i rashodima, realizovanim i nerealizovanim projekatima i programima.

Kroz rad u realnom sektoru upoznat sa realnim planiranjem i izvršenjem projekata i programa.

Domaćinski odnos sa raspoloživim ljudskim i materijalnim resursima, a odlučan i odgovoran u realizaciji planiranih zadataka.

 1. Koji bi bio Vaš prvi potez ukoliko biste bili izabrani za načelnika Kaknja?

U cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, a na bazi  partnerskog odnosa  tražiti rješenja na poboljšanju uslova života u lokalnoj zajednici i organizovati sastanke sa:

 • Rukovodiocima općinskih službi, JU i JP preduzeća, predstavnicima mjesnih zajednica,
 • Predstavnicima boračkih udruženja, udruženja penzionera, sportskih udruženja, udruženja građana i NVO,
 • Privrednim subjektima javnog i privatnog sektora
 • Predstavnicima Javnih preduzeća u nadležnosti Kantona i Federacije BiH, koja rade na prostoru općine,
 • Dati priliku svima koji žele da pokrenu razvojne projekte korisne za Kakanj. Uključiti mlade ljude željne dokazivanja u razvojne projekte i sve društvene tokove,
 • Napraviti općinsku administraciju servisom koji bi na pravi način odgovorio ovoj zadaći, od čega bi najviše koristi imali pozitivni privredni, ekološki, infrastrukturni i ostali razvojni projekti.

Nakon sprovedenih analiza utvrditi prioritete i načine realizacije.