Nakon što smo objavili intervju sa kandidatima za načelnika Općine Kakanj Sedmedinom Amiđićem (DF) i Rešadom Merdićem (SBIH), danas vam donosimo razgovor sa kandidatom za načelnika koji dolazi ispred Stranke demokratske akcije – Mirnesom Bajtarevićem.

Ko je Mirnes Bajtarević? (predstavite sebe u nekoliko rečenica)

Rođen sam 29. septembra 1979. godine. Dijete sam trgovca i domaćice. Brat i ja smo odrastali u lijepom porodičnom ozračju. Imali smo lijepo i sretno djetinjstvo. Život donese i posebno teške trenutke i izazove. U periodu kada mi je najviše trebao oslonac, otac je, Božijom voljom, preselio na Ahiret. No, trebalo je podići glavu i nastaviti životnu borbu u čemu je i majka odigrala značajnu ulogu. Danas sam i ja otac i nastojim biti dobar roditelj, poput mojih babe i majke. Oženjen sam suprugom Aidom, imam dvoje djece, Umu i Hamzu. Supruga je nezaposlena, a moj brat radi u Njemačkoj.

Osnovno i srednje obrazovanje sam završio u Kaknju. Visokoškolsko obrazovanje sam stekao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, smjer finansijsko računovodstvo. Jedan sam od osnivača Udruženja studenata u Kaknju. Dok sam studirao vozario sam vozom, a vozariti vozom je također korisno životno iskustvo. Uvijek sam nastojao da budem aktivan i da pomažem porodici u osiguranju materijalnih uslova za moje studiranje. Tako sam u vrijeme studiranja radio kao voditelj i urednik muzičkih i drugih emisija na Radiju Kakanj. U srcu sam uvijek, a i danas, nosio snažnu ljubav prema muzičkom stvaralaštvu. Stoga sam kroz muzičke emisije koje su bile jako zapažene sa slušateljima uživao u domaćoj i stranoj muzici. Bio sam angažiran i kao voditelj mnogobrojnih manifestacija u Kaknju i izvan Kaknja. Dugo godina sam bio i član horske sekcije Kulturno-umjetničkog društva „Fadil Dogdibegović Dikan“ Kakanj.

Bio sam aktivan i u NVO sektoru. Po završetku visokoškolskog obrazovanja radio sam u NVO „Alternative“ Kakanj na projektima finansiranim od strane Evropske unije.

Prošao sam i i iskustvo rada u privatnom privrednom sektoru. Naime, od 2007. do 2015. godine radio sam u privatnoj firmi „Nova Trgovina-S“ na mjestima direktora i izvršnog direktora.

Od 2015. godine zaposlen sam u Javnom preduzeću „Grijanje“ d.o.o Kakanj na mjestu direktora. Po prirodi sam skroman i nemam običaj koristiti privilegije kao direktor JP “Grijanje” Kakanj. Na posao i s posla putujem ličnim automobilom. U JP “Grijanje” sam kao menadžer razvijao i njegovao timski rad jer je to bio jedini način da uspješno savladamo sve izazove koje donosi dotrajala mreža daljinskog grijanja.  Svi zajedno smo, u saradnji s korisnicima, uspjeli u namjeri da Kakanj ne bude “grad-slučaj” u pogledu daljinskog grijanja.

Zaljubljenik sam u sport i nastojim da kao sportski radnik budem u službi razvoja i jačanja našeg kakanjskog sporta. Obavljam dužnost predsjednika Upravnog odbora „Odbojkaškog kluba Kakanj 78“, a član sam i Upravnog odbora Fudbalskog kluba „Rudar“ Kakanj.

Da rezimiran, običan sam, skroman, porodičan čovjek koji njeguje ljubav, razumijevanje i toleranciju među ljudima. Zaljubljenik sam u naš kakanjski zavičaj, a neizmjerno volim i našu državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene specifičnosti.

Koji su najveći infrastrukturni izazovi koji predstoje i koji bi trebali biti realizirani u Kaknju u narednih 10 godina?

Kakanj je od 2012. godine postao općeprepoznatljiv široj javnosti po razvoju i napretku. O Kaknju se zadnjih 8 godina govori kao mjerilu koje druge općine žele dostići. Sve to učinili su SDA-tim, naši vijećnici i naši načelnici sa partnerima. Ja nastavljam dalje. Započeli smo nekoliko decenijskih projekata. Neke želim završiti, a druge započeti. Nezahvalno je zbog ograničenosti prostora nabrajati, ali navest ću neke: izgradnja novih industrijskih zona, završetak puta prema Brnjicu, izgradnja obilaznice Stara jama, završetak putne komunikacije Kakanj – Tršće, uređenje vikend naselja i izletišta Ponijeri, izgradnja mosta u Modrinju, izgradnja podvožnjaka kod željezničke stanice za naselja Bičer i Slijevnice, izgradnja moderne led rasvjete u svim selima na području općine, izgradnja komunalne infrastrukture (voda, kanalizacija, put) u svim selima naše općine, jači podsticaji privredi i otvaranje novih radnih mjesta, borba za očuvanje životne sredine i uklanjanje svih divljih deponija (otpad smatram neiskorištenim resursom), izgradnja sportsko-rekreacionog centra „BARE“, izgradnja sportskog centra Povezice, biciklistička staza i šetnica „Obala Bosne“, potpuna zamjena dotrajalog glavnog vrelovoda, širenje mreže toplifikacije Kaknja, borba za zaštitu prirodnih bogatstava…

Kako komentarišete svoje protukandidate, znamo da je SDP kandidirao Fuada Breščića, stranka ZABIH Rešada Merdića, a DF Sedmedina Amiđića?

Neke od protukandidata poznajem od ranije, a neke uopšte ne poznajem. Vjerujem da ću i poslije izbora kao načelnik Općine Kakanj imati dobru saradnju s njima.

Zašto mislite da bi naši sugrađani trebali dati glas upravo vama?

Smatram da sam svojim dosadašnjim radom pokazao da mi je na prvom mjestu čovjek i njegove potrebe. Nastojao sam u svim situacijama da u svakom izazovu kojeg život donosi pronalazim rješenje koje će biti prihvatljivo svima. Vjerujem u znanje i vrijedan rad i smatram da nas ove dvije osobine mogu učiniti boljim ljudima i da ćemo tako biti korisniji zajednici. Vjerujem u Kakanj, u kakanjske ljude, u naše dobre namjere, u čestitost i zajedništvo. Hoću da budem dio društva koje cijeni, a takva je i moja priroda, uspjeh onog drugog, bez zavisti i spletkarenja. Hoću da vratim ljudima nadu u bolju perspektivu i da im pružim garanciju da zajedno u harmoniji, slušajući jedni druge, možemo učiniti Kakanj još jačim i još boljim mjestom življenja. Dužni smo to učiniti zbog onih koji su se borili za ovu zemlju, zbog onih koji su za njen opstanak živote dali, ali i zbog mladih kojima moramo obezbijediti perspektivu.

Koji bi bio Vaš prvi potez ukoliko biste bili izabrani za načelnika Kaknja?

Posao načelnika ne poznaje prvi potez. Posao načelnika je širok spektar aktivnosti u svim segmentima života. Sve je bitno i u svim segmentima ću odmah raditi u punom kapacitetu.