Intervju: Ermin Kubat – Želja mi je da pokažem da Kakanjci nisu slučajno pobjednici!

 ermin

Lična karta mladog pjevača:

Rođen 03.03. 1988.godine u Zenici. Osnovno obrazovanje stiče u O.Š “Mula Mustafa Bašeskija” a potom završava srednju saobraćajnu te nakon dodatnog vanrednog školovanja dobija zvanje elektrotehničara. Sa svojim roditeljima i mlađom sestrom živi u Zgošći kod Kaknja.

Nakon što smo našli zajednički termin te se uspjeli dogovoriti sa Erminom za ovaj intervju, iznenadila nas je profesionalnost, tačnost i skromnost ovog Kakanjca koji je nedavno uplovio u svijet muzike.

Do sada mediji nisu mnogo pisali o njegovom privatnom životu ili aktivnostima koje svakodnevno upražnjava. Evo šta nam je otkrio:

Ermine, već je proteklo nekoliko emisija i počet ćemo sa pitanjem: Šta te potaklo da se prijaviš na ZMBT?

Muzikom se nikad prije nisam bavio ali jesam uvijek gajio interesovanje recimo za ples. To se javilo početkom osnovnog obrazovanja ali i iskre za pjevanje  te se sam se na časovima muzičkog isticao u pjevanju sevdalinke. Međutim, ja se nisam mnogo interesovao za to jer sam tada mnogo volio breakdance.

Do prije par mjeseci nisam nikada imao javni nastup a sada je to već jedna potpuno druga priča. Mogu reći da sam uvijek rado pjevao za svoju dušu. Prošle godine sam odlučio da odem na časove pjevanja kod nekog od profesionalaca i da se okušam. Tako se desio i kontakt sa profesoricom Grodanom Topić, kada sam počeo da pohađam redovne časove koji su mi mnogo pomogli da se odlučim na aktivan rad. Tu sam stekao velika iskustva, od učenja, odnosno vježbanja vokalne tehnike do solo-pjevanja  i glasovnih sposobnosti, a nakon određenog broja časova se desila i audicija na ZMBT 6.

Kakav repertoar preferiraš?                                          

Iskreno, i danas najviše volim pjevati sevdalinke. To sam pokazao i na prvoj audiciji kada sam otpjevao “Kradem ti se u večeri”. Nakon prolaska u TOP 200 to su bile pjesme:  “Anđeo čuvar”, “Dozvola za ljubav”, “Danka”, “Samo ovu noć”, “Ja ništa više nemam”, “Hoću da ostarim s tobom”, i sve pjesme koje su gledaoci  mogli čuti na TV prenosu.

Kakvo je Erminovo slobodno vrijeme, ima li hobi?

Ja sam javno tokom jedne emisije nominacija rekao da nikada u životu nisam birao nijedan posao a radio sam i teške fizičke poslove. Ne krijem to, a i zbog čega bih, na birou sam i nisam zaposlen već 7 godina. U slobodno vrijeme bavim se fitnesom.

Koliko si zadovoljan  svojim dosadašnjim uspjehom?  

Mnogo sam zadovoljan, posebno time što svakodnevno učim, stičem nova znanja. Jako mi je drago što sam uspio savladati pojedine sitnice koje su mi olakšale nastupe. Drago mi je zbog pozitivnih kritika koje dobijam od našeg žirija a posebno mog mentora prof. Ognjena. To mi je dalo veliku motivaciju i volju. Moja pozicija na tabeli je do sada često varirala od 25-tog, 13-og, 6-og, 11-og mjesta pa se tu vide oscilacije i potreba za jačim glasovima televotinga iz emisije u emisiju, posebno kako se takmičenje svodi na manji broj učesnika svakog petka.

Šta lično misliš o aktuelnom četveročlanom žiriju?

Svaki kandidat sa ovim ljudima, profesionalcima prije i poslije emisije razgovara, dobija savjete, instrukcije kako napredovati. Mogu samo reći najljepše riječi za žiri koji je kategoričan, jasan, iskren  i javno otvoren a posebno su naklonjeni prema pjevačima za koje oni smatraju da su bolji i kvalitetniji od drugih kandidata.

O takmičenju?

Ja sam se prijavio na ZMBT da se okušam u onom što volim. Danas sam, zahvaljujući prije svega svojim roditeljima, među 30 kandidata u borbi za što bolji plasman. Želja mi je da pokažem da Kakanjci nisu slučajno pobjednici raznih takmičenja i najbolji ambasadori svoga malog grada. Ovdje “čuči” mnogo neotkrivenih talenata iz raznih oblasti, samo se trebaju pokrenuti. Hayat je za mene najgledanija i najbolja produkcija u BIH ali i šire. Siguran sam da ćemo iz Kaknja i ove godine na ZMBT-u pokazati koliko zaista možemo i vrijedimo! Hvala svima koji me podržavaju i pomažu da iz emisije u emisiju nastavim svoj takmičarski put!

Hamid Hadžić/Kaportal.ba