Višegodišnji problemi sa grijanjem u Zenici čini se da će se nastaviti i ove zime zbog čega lokalna SDA traži održavanje vanredne sjednice Gradskog vijeća.

Iako već dvije zimske sezone gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najavljuje novu toplanu i rješavanje svih problema u procesu grijanja, trenutno stanje najavljuje da će i predstojeća zimska sezona biti u znaku starih problema.

Klub vijećnika Stranke demokratske akcije sada traži održavanje vanredne sjednice Gradskog vijeća posvećene predstojećoj grijnoj sezoni.

“Tražimo od Gradske uprave i gradonačelnika Fuada Kasumovića da građanima objasne zbog čega će se 12.784 stambena i poslovna prostora u Zenici i ove zime zagrijavati iz stare i nepouzdane toplane u ArcelorMittalu. Mediji su objavili da je ArcelorMittal zatražio od JP Elektroprivreda BiH kupovinu više od 70.000 tona uglja, zbog problema oko pokretanja nove toplane. Javnost mora znati da li će biti dovoljno uglja za predstojeću sezonu, s obzirom da je ugalj naručen kasno”, naveli su.

Izvjesno je da Zeničane čeka još jedna neizvjesna sezona, jer će, ako uglja ne bude dovoljno, ArcelorMittalu zasigurno prioritet biti održavanje tehnološkog procesa i proizvodnje, a ne isporuka toplinske energije u mrežu daljinskog grijanja. Dodatnu neizvjesnost stvaraju dotrajali kotlovi zbog koji je proteklih nekoliko godina više puta prekidana isporuka grijanja, pa čak i u periodima kada se temperatura spuštala više od 20 stepeni ispod nule.

“Glavno pitanje je ko će odgovarati što nova Toplana ne radi, tj. ne zarađuje i vraća uloženo i što je prilikom realizacije projekta očito učinjen niz propusta, od neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na prostorima gdje se nalaze postrojenja do same tehnologije korištenja koksnog plina, koja bi dodatno mogla zakomplikovati ionako tešku ekološku situaciju u našem gradu. Odgovornost snosi gradonačelnik Fuad Kasumović koji je početak rada nove toplane najavljivao još u prošloj grijnoj sezoni, a sada je neizvjesno da li će novo postrojenje uopće proraditi”, poručili su iz SDA Zenica.