HAYAT Općina Kakanj je u ovim teškim danima pokazala punu zrelost: Mnoge druge veće sredine mogu učiti od njih

U Općini Kakanj se dobro zna ko je Komandant, ali isto tako svaki član štaba obavlja svoju funkciju, rade kao TIM u punom smislu te riječi. Svi obavljaju svoje poslove pravovremeno i odgovorno: Dom zdravlja, Policija, Inspekcija, mediji, poslodavci…

Naime, ova Općina prva je u BiH formirala timove za kontrolu osoba u samoizolaciji. Timove čine pripadnici Policijske stanice, inspektori, zaposlenici Civilne zaštite.

Preko 600 osoba koji se nalaze pod zdravstvenim nadzorom i samoizolaciji, svaki dan neko obiđe na kućnom pragu. Radi se o 12 ekipa koji autima svakodnevno kruže na teritoriju cijele općine.

Zdravstvo i ekonomija se uporedo podržavaju.

U Kaknju se ne čeka na zdravstvene i ekonomske mjere koje trebaju donositi viši nivou, niti čekaju da se neko smiluje sa donacijama. Sami su se preorganizovali i pomažu jedni drugima.

Prvi su izdvojili sredstva za spas radnih mjesta iz vlastitog budzeta. Prvi uveli fleksibilan rad vijeća, formirano Radno predsjedništvo da bi ubrzali donošenje odluka.

Prvi su formirali interventni budžet i stavili na raspolaganje 655.000 KM za ekonomiju i zdravstvo.

U Kaknju imaju na raspolaganju 3 izolaciona centra, 150 kreveta na raspolaganju. U opremanje se uključila kompletna privreda, ali se nadaju da neće biti potrebe.

Privreda pomaže lokalnoj zajednici, preformulisali su svoj rad na širenje medicinske zaštitne opreme. Jedna kompanija je donirala material za maske, a žene koje znaju šiti su se organizovale i zaštitne maske besplatno šiju za svoje sugrađane.

Na kraju, treba istaći da je na čelu grada a time i štaba najmlađih načelnik u BiH i sigurno načelnik sa najmanje iskustva u rukovođenju u državnoj službi, ali svi rade kao jedan. Razlike u godinama i iskustvu se ne mogu primijetiti.

Općina Kakanj pokazala je spremnost, zrelost u odlučivanju i pravovremeno djelovanje i može biti primjer mnogo većim sredinama kako se organizovati.

Sretno u borbi!