Građanski blok se nije pomirio s porazom u ZDK, pokušavaju pridobiti poslanike pojedinačno

Parlamentarna većina u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) od početka ove sedmice i zvanično više ne postoji. Na posljednjem sastanka u kabinetu predsjedavajućeg Skupštine ZDK Ismeta Sarajlić (SBB), mandatar Mehmed Bradarić (SDP), objavio je da više nema podršku sedam stranaka i neophodnih 18 zastupnika.
To je značilo i kraj neuspjelom pokušaju formiranja parlamentarne većine sa sedam stranaka. Međutim, pojedini akteri pokušaja pravljenja većine u ZDK ne mogu da se pomire s činjenicom da nisu uspjeli, ili što je za njih još gore, neće biti dio nove Vlade ZDK, te su posegnuli za drugim metodama.

U posljednja dva dana, kako nam je iz više izvora potvrđeno, se kontaktiraju zastupnici pojedinačno, a i centrale određenih stranaka koje su napustile većinu okupljenu oko SDP-a u ZDK, te se na njih vrši i određeni pritisak da ostanu dio većine koja je doživjela neuspjeh.
Ovo je očit pokušaj pojednih političara lokalnog nivoa da pritiskom, spletkama i lažnim predstavljanjem trenutnog stanja dođu do mjesta u izvršnoj vlasti ZDK gdje su već uveliko podijelili fotelje svojim poslušnicima.
Iz istih izvora saznajemo i to da im ovi pokušaji ne polaze za rukom i da se sada mogu očekivati i otvoreniji pritisci na zastupnike u Skupštini ZDK, kao i obmane javnosti u smislu ko ima, a ko nema potrebnih 18 potpisa za formiranje Vlade ZDK.

Ukoliko su svi navodi koje su nam saopćeni tačni, a prenijeli smo samo dio toga, onda je za očekivati da se u cijeli slučaj uključe i istražni organi koji jedini mogu utvrditi da li postoje pritisci na pojedine zastupnike, odnosno da li postoje elementi nedozvoljenih radnji u cilju dobijanja atraktivnih funkcija u ZDK.
Sličnih slučajeva bilo je u susjednoj Hrvatskoj gdje su nadležni organi uradili svoj dio posla i raskrinkali pokušaje političkih zloupotreba, a da li ih ima ovdje , odnosno da li će biti određenih istraga-ostaje da se vidi.