Fudbalski mešetari odlučili istjerati Mladost iz lige: Pogledajte ko sudi!

Fudbalski mešetari, mračne sile, “majstori” prljavih igara, kao da su odlučili istjerati Mladost iz Premijer lige.

Kada pogledate “službena” lica, sve će vam biti jasno. Utakmica s GOŠK-om za Mladost je prekretnica. Izgubi li, GOŠK će se primaći na četiri boda. Čak i remi gura tim iz Doboja u ponor, jer utakmice koje slijede ne daju nimalo povoda za miran san.

Glavni sudija je Frane Jelić iz Širokog brijega. Pomoćnici su Darko Lazić i i Duje Odžak, a četvrti sudija je Goran Paradžik. Kontrolor je iz Prijedora. Ako znamo da su, osim domaćina i gosta, za ishod meča u Doboju zainteresirani još Krupa i Zvijezda, sve je rečeno. Svima odgovara da Mladost kiksa.

Možda Mladost danas nema tim za Evropu, u Doboj ne dolaze menadžeri i skauti evropskih klubova, kao prije dvije tri godine kada su crveni dres nosili Brkić, Ramović, Kuzmanović, Šišić, ali Mladost je najgostoljubiviji domaćin. Ne postoji niti jedna žalba gostujućih timova i službenih lica na tretman i boravak u Doboju. Zašto onda trebaju plaćati ceh? Očito zato što investiraju u sportsku infrastrukturu. Zato što grade. Zato što imaju jedan od najboljih terena u BiH. Zato što je publika pitoma, pa se gosti u Doboju osjećaju kao kod svoje kuće. Zato što sudije nemaju “obavezu” navlačiti “deset posto” za domaćina. Zato što sudijama ne daju “hedije”. Zato što njih kao klub, pa i ZE -DO kanton, predstavlja Muhamed Begagić, koji se u Izvršnom odboru NSBiH bori samo za svoje interese. Zato što Mladost ne sarađuje s fudbalskim “podzemljem”. Sve su to “opravdani” razlozi zbog kojih Mladost mora platiti ceh. Možda i da se napravi balans u Premijer ligi. Ako bi, ispao, recimo GOŠK ili oba kluba iz RS, klubovi iz Hr i Rs komponente bili bi u manjini…

U svakoj normalnoj zemlji država, kanton, Savezi bi stali iza biznismena i zdravih kolektiva, samo u BiH ovakvi klubovi su nepoželjni. Kakva se poruka šalje. Da li je ovo pobjeda mešetara? Kome je važnija šačica mutivoda, koji godinama kroje poredak? Danas se ovo radi Mladosti, sutra će ceh platiti neki drugi klub ili se iz nogometa otjerati biznismen koji želi ulagati u infrastrukturu. Gospodo iz NSBiH, koja je svrha ovakve Premijer lige? Korijenite promjene su nužne, od kantona pa naviše. Dok ne bude kasno.