U subotu je kraju privedeno snimanje prve kakanjske radio drame “Aladin”. Ovaj inovativan projekat čija je priprema trajala nekoliko mjeseci premijerno će biti predstavljen u okviru obilježavanja manifestacije Evropska Noć teatra, 18.11.2017. godine.

Scena kakanjskog Doma kulture je pretvorena u mini studio, a mladi glumci, zajedno sa režiserom Mirzom Bajramovićem su profesionalno odradili svoje uloge.

Projekat koji je prvi ovakve vrste u Kaknju je urađen u koprodukciji NVO “Alternative” Kakanj i JU KSC Kakanj.

Kakanj je i ovim projektom postavio ljestvicu više u produkcijskom smislu. Predstava je ustvari adaptacija teksta Nenada Veličkovića a govori o sadašnjem vremenu praveći paralelu sa poznatom pričom o Aladinu.

Mališani koji učestvuju u radio drami su polaznici Kreativnog centra NVO Alternative i JU KSC Kakanj.

Izvršna direktorica NVO Alternative Maksuma Topalović kaže da je ovo odličan način da se i druga djeca uključe u aktivnosti Kreativnog centra te da će ova radio drama nakon premijere 18. novembra biti predstavljena na nekoliko bh. radio stanica:

Direktor JU KSC Kakanj, Aldin Šljivo kazao je da je zadovoljan ostvarenom saradnjom sa NVO Alternative Kakanj:

“JU KSC Kakanj u posljednjih nekoliko godina otvorila je svoja vrata i pružila šansku za saradnju svim nevladinim organizacijama, ali i svim građanima da zajedno nastupe u različitim projektima, tako da je ovo još jedan novi vid saradnje. Posebno me raduje da je ovo novi i inovativan projekat i da sličan nije nikada urađen na području naše općine. Drago mi je da se naš projekat Škole glume na neki način nadopunjuje sa ovim projektom, tačnije djeca kreativnog centra UG Alternative i Škole glume su našli zajedničku priču i evo danas realizuju svoj prvi zajednički projekat. Drago mi je da je saradnja urodila plodom u cilju pružanja podrške i uključivanja mlađih naraštaja, ali i u cilju dalje saradnje JU KSC Kakanj sa nevladinim organizacijama.”

Svoje glasove za potrebe snimanja radio drame “Aladin” posudili su: Amer Jašarspahić, Melika Haračić, Ena Delibašić, Nađa Delibašić, Danijal Dizdarević, Fatima Delibašić, Berin Provalić, Faris Berbić, Arman Kalin, Hamza Berbić, Fatih Haračić i Faris Čizmić.

Naredne subote 18.11.2017. godine sa početkom u 17:00 sati u maloj sali JU KSC, svi zainteresovani mogu prisustvovati premijernom javnom slušanju radio drame “Aladin”.