FOTO/VIDEO Magična noć “Bilo jednom na Balkanu”: Kakanj je sinoć bio kulturni centar regije

Sinoć je u kakanjskom Domu kulture održan dugo najavljivani koncert filmske muzike pod nazivom “Bilo jednom na Balkanu”. Mnogi su pri najavi jednog takvog velikog i neuobičajenog projekta bili skeptični, no sinoć se pokazala sva raskoš talenta i različitosti koju Kakanj posjeduje.

Najpuniji Dom kulture u novijoj historiji, preko 460 gledalaca i 100 učesnika, sjajna energija na sceni i u gledalištu i veza emocije publike i izvođača stvorili su dvosatnu magiju koja će se onakva teško ponoviti negdje… u Kaknju, Sarajevu, Beogradu…

Koncert je otvorila Halima Čehajić numerom “Uspavanka” iz filma “Ničija zemlja”, a uzdahe publike otimale su teme iz filmova i serija: “Otpisani”, “Underground”, “Nafaka”, “Gori vatra”, “Ničija zemlja”, “Remake”, “Kod amdiže Idriza”, “Ivkova slava”, “Ko to tamo peva”, “Sjećaš li se Dolly Bell”, “Otac na službenom putu”, “Zona Zamfirova”, “Kuduz”  te TV serijala serijala “Vratiće se rode”, “Bolji život”, “Vruć vetar”, “Salaš u malom ritu”, “Petrijin vijenac”, “Gruntovčani” i “Sivi dom”.

Izvučeno je i upakovano ono najbolje iz našeg grada. Bogatstvo religijske različitosti: pa smo na sceni imali hor Bostan i tamburaše iz Kraljeve Sutjeske; različitost stilova: pa smo na sceni imali hip-hop i sevdalinku… a posebno je publiku dojmio momenat kada Benjo sa osamnaestak i Paja sa osamdesetak godina sviraju jedan pored drugog i savršeno se razumiju. Sve ove izvođače je povezala ljubav, jer je samo iz ljubavi i mogao nastati ovakav spektakl.

Kako je koncert odmicao iz publike su se čuli uzdasi, jednih iz nostalgije i senzibiliteta koji je nosio originalni duh prošlog vremena, a drugih iz očaranosti zvukom i slikom.

Ova kakanjska magija treba da se pokaže i u drugim bh., ali i gradovima regiona. Sa ponosom da se pokaže, ističe i da što više ljudi vidi šta je to jedan mali grad u stanju iznjedriti. Takvi su i planovi, za početak gostovanje u Zenici, Visokom, Sarajevu… a onda ko zna. Niti Beograd niti Zagreb se ne bi postidjeli onog što je viđeno sinoć. Kakanj je sinoć po mnogočemu bio kulturni centar regije.

„Ako postoji želja za nečim onda postoji i put je stara narodna poslovica i mi je po ko zna koji put potvrđujemo. Na jedan trenutak na video zidu u toku koncerta je pisalo „Ovo nema kraja“ i ja se zaista nadam da je ovo početak velikih projekata po kojim će naša općina dokazati kreativnu energiju i kulturnu raznolikost koju imamo, jer to je ustvari i prvobitan cilj ovog koncerta.”, naveo je poslije premijere koncerta “Bilo jednom na Balkanu” direktor Aldin Šljivo.

Idejni tvorac projekta Darko Lekić, skroman i svoj, rekao je kratko i jasno da je večeras ostvario svoj san.

I dok čestitke organizatorima i učesnicima stižu sa svih strana, ističemo da su svi ovi ljudi, njih stotinu, radili iz entuzijazma i za minimalne iznose. Oni koji su ih pomogli u projektu sinoć su vidjeli zašto vrijedi ulagati u kulturu. Ispričana je jedna sjajna priča, koja će se pričati godinama. Bilo jednom u Kaknju, bilo jednom na Balkanu…