U petak je u zgradi Općine Kakanj otvorena izložba  “Collegium artisticum 2016 – Arhitektura u Kaknju” u organizaciji Asocijacije arhitekata u BiH, arhitektonskog studija “Cubus” sa studentima arhitektunskog fakulteta i Općine Kakanj.

Izložba se prikazivala povodom 6. aprila, dana oslobođenja grada Sarajeva a nakon toga izložba obilazi i druge zainteresirane gradove u Bosni i Hercegovini. Između ostalih gradova Mostar, Banja Luka, Tuzla, Visoko a sada i Kakanj imaju priliku vidjeti selektirane radove iz oblasti arhitekture.

Kakanjski arhitekta Ivan Bošnjak opisao je u izjavi za Kaportal.ba kako je došlo do postavljanja ove izložbe u Kaknju:

“Aktivacijom asocijacije arhitekata u BiH, i praćenjem njihovog rada došao sam na ideju da se i ja sam priključim i na neki način doprinesem radu asocijacije te približim rad asocijacije i samih arhitekata običnom čovjeku.

Izložba “Collegium artisticum” se održava svake godine u aprilu, tu se izlažu najbolja ostvarenja u oblasti arhitekture, urbanizma, slikarstva, kiparstva… Dio izložbe koji se odnosi na arhitekturu i urbanizam po odluci Asocijacije arhitekata u BiH je dobio priliku da ga vide i ostali gradovi u BIH.

Simbolika je da je hol administrativne zgrade Općine odabran za postavku izložbe jer je enterijer Općine Kakanj osvojio nagradu za realizaciju na otvaranju izložbe u aprilu u Sarajevu. Jako sam zadovoljan posjetom građana, naročito mladih ljudi pošto je to nešto novo u našem gradu i siguran sam da ćemo ubuduće raditi jos sličnih dešavanja vezanih za arhitekturu.”, kazao je Bošnjak.

“Predstavljeno je 29 najvećih ostvarenja po pitanju arhitekture u BiH i ove godine se ne dešava samo u Sarajevu nego i u drugim gradovima BiH. U Kontekstu Bosne i Hercegovine jako je značajno predstaviti arhitekturu na ovaj način jer mi smo još uvijek zemlja u razvoju. Kultura, uključujući arhitekturu, pa i mnoge druge struke uključujući i inžinjerstvo nisu popularni, nismo svjesni važnosti ove struke za naš život.” kazao je Vedad Islambegović, arhitekta i jedan od organizatora izložbe, dodavši da je jako bitno da se izložba dešava u zgradi koja je dobila nagradu za najbolji enterijer u 2016. godini.

Arhitektica Vedina Babahmetović, vlasnica projektnog biroa “Entasis” koji je izradio projekat za zgradu Općine Kakanj o ovom ostvarenju je kazala:

“Cilj je bio napraviti objekat koji će omogućiti interakciju građana Kaknja koji koriste objekat, a da uposlenici Općine budu na servisu onome kome i trebaju biti – građanima. Pokušali smo da napravimo jedan novi pristup organiziranju administrativnih objekata ove namjene. Mislim da smo u tome uspjeli, s obzirom na to da smo kada je objekat pušten u rad razgovarali i sa uposlenicima i sa korisnicima usluga i bili smo zadovoljni njihovim komentarima. Cilj je bila zgrada bez šaltera, bez zatvorenih kancelarija, nego da je sve transparentno, ne samo formalno, nego zaista transparentno i da stalna interakcija postoji.”, kazala je Babahmetović.

Izložba “Collegium artisticum 2016 – Arhitektura u Kaknju” je otvorena do 23.12.2016.