FOTO Kakanj izvozi kulturu: Koncert “Bilo jednom na Balkanu” gostovao u zeničkom BNP-u

Sinoć je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici održan koncert filmske muzike „Bilo jednom na Balkanu“. O ovom koncertu se u Kaknju već sve zna, a po prvi put je predstavljen i van Kaknja.

Nakon premijere u kakanjskom Domu kulture, pa i reprize u februaru, odlučeno je da „Bilo jednom na Balkanu“ postane prvi vrhunski kakanjski izvozni kulturni proizvod.

Iako su predstave iz Kaknja koje su rađene u koprodukciji  do sada gostovale širom BiH, ali i u regionu, ovaj koncert koji obuhvata sve grane scenske umjetnosti je prvi  „kulturni proizvod“ u stopostotnoj kakanjskoj produkciji.

Sjajno je izgledala raskošna scena BNP-a, a Zeničani, iako nisu ispunili cijelu salu, bili su oduševljeni prikazanim.

I za same učesnike koncerta BNP je bio ljestvica više. Kako nam je kazao Mirsad Dervoz, član Rudarske glazbe više od 50 godina, i za njega i njegove kolege ovo je ljestvica više, da Kakanj „izvozi svoje proizvode iz oblasti kulture“  koji su priznati u eminentnim centrima kulture kao što je BNP.

Mirsad Dervoz

„Bilo je u ovih 50 godina dosta uspješnih turneja, sigurno je ovo još jedna ljestvica na našoj skali uspjeha. Gospodin Lekić uz JU KSC Kakanj je ovo odlično upakovao i nadam se da je Bosansko narodno pozorište samo prvi korak u našim gostovanjima širom BiH i regiona.“, kazao je Dervoz.

U produkciju prvog kakanjskog koncerta filmske muzike uloženo je mnogo truda, energije i sredstava, podignuti su standardi produkcije ali i kakanjskog kulturnog života. Da će ovaj projekat i dalje biti perjanica JU KSC Kakanj i kakanjske kulture potvrdio je i direktor ove ustanove i producent koncerta Aldin Šljivo:

„Ovo nije projekat koji se tek tako može ugasiti. Previše snage, energije i emocija je u njega uloženo da sada bilo koja manja prepreka može da nas zaustavi u našim namjerama. Plan je da predstavimo kulturu na kakanjski način, što će reći da ovaj projekat mora da živi.“, kazao je Šljivo.

Kako je kazao Šljivo, prvi koraci za izvoz kulture iz malih sredina kao što je Kakanj su teški, ali da je plan da se Kakanj dugoročno pozicionira na nebu bh. kulture:

Aldin Šljivo

„Prvi put gostovanje van Kaknja je prije svega medijski dobro popraćeno i hvala medijima na ustupljenom prostoru, ipak smo mi mala općina koja traži svoj prostor među „velikim ribama“. Finansijski ovaj projekat nije bio održiv i da su se sve karte rasprodale, tako da ćemo, bez obzira na ovaj scenarij koji smo doživjeli u BNP-u, ispoštovati sve učesnike i isplatiti ih iz rezervi JU prema dogovoru. Kao što smo i najavili, učesnici koncerta su opravdali očekivanja publike i vrlo sam ponosan na ovaj projekat koji ima dušu.“, završio je Šljivo.

Gostovanje koncerta „Bilo jednom na Balkanu“ planirano je za nekoliko bh. gradova u toku ove godine, a informacije o samim terminima i lokacijama bit će poznate u narednom periodu.