Facebook ukinuo 200 aplikacija povezanih sa špijuniranjem korisnika

Facebook je do sada ukinuo oko 200 aplikacija, u prvom koraku revizije aplikacija koje imaju pristup velikoj količini korisničkih podataka, a kao odgovor na skandal u čijem centru je kompanija za političko savjetovanje “Cambridge Analytica”.

– Aplikacije su ukinute u okviru detaljne istrage o tome mogu li se pomoću njih zloupotrijebiti podaci o korisnicima – rekao je Ime Arčibong, potpredsjednik Facebooka.

Kompanija je objavila da je do sada obavila analizu hiljada aplikacija u okviru istrage koju je 21. marta naložio izvršni direktor Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg).

Osnivač najveće društvene mreže na svijetu tada je rekao da će se istražiti sve aplikacije koje su imale pristup velikoj količini informacija prije nego što im je kompanija ograničila pristup 2014.

Facebook je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je priznao da su podaci o oko 87 miliona ljudi, većinom iz Sjedinjenih Država, došli u ruke “Cambridge Analytice”, koja ih je iskoristila u političkim kampanjama.

Nakon izbijanja skandala, u Americi i Evropi otvoreno je nekoliko istraga, a Zakerberg se nekoliko puta izvinio zbog kršenja privatnosti korisnika najveće društvene mreže na svijetu.

“Cambridge Analytica” je 2014. godine putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba prikupila podatke o 87 miliona korisnika Facebooka.

To je britanskoj kompaniji omogućilo da stvori dragocjenu bazu podataka prije nego što ju je angažirala ekipa kampanje Donalda Trampa (Trump).

Lični podaci su u središtu poslovnog modela Facebooka i drugih tehnoloških kompanija poput Twittera i Googlea jer omogućavaju bolje usmjeravanje reklamnih, trgovačkih ili političkih sadržaja.