Evropska komisija: BiH i Srbiji ide pomoć od 65 miliona eura!

BiH i Srbiji ide pomoć od 65 miliona eura!

 Evropska komisija izdvojila je 65 miliona eura koje će poslati BiH i Srbiji radi sanacije štete od teških poplava, potvrdio je za “Avaz” Peter Stano, glasnogovornik evropskog komesara za proširenje EU.

Od toga, kako je naveo Stano, tri miliona eura će biti dostavljeno za humanitarnu pomoć  najugroženijim ljudima u obje zemlje odnosno za rješavanje njihovih najvažnijih potreba, posebno hrane, zdravstvenih i sanitarnih uvjeta, prve pomoći i skloništa.

Dodao je da prioritet da se osigura pitka voda, deke, madraci, kreveti, posteljina, kao i pribor i potrošni materijal, te opreme za rehabilitaciju oštećenih domova. Ova sredstva će se, dodao je, usmjeriti preko Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i drugih partnerskih organizacija na terenu .

-Preostalih 62.000.000 eura je osigurano radi ubrzanja obnove infrastrukture na pogođenim područjima. Ova sredstva su preusmjerena iz prethodnih programa u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA). Novac će biti dostupan do kraja juna.​​ Riječ je o podršci za javnu infrastrukturu poput škola i usluga socijalne pomoći, kao i osnovne opreme za preduzeća i farme, radi njihovog ponovnog pokretanja – objasnio je Stano.

Naveo je da  osim toga Program IPA 2013. pokriva sredstva od dva miliona eura, što će biti objavljeno u junu u skladu s mehanizmom civilne zaštite EU .

-EU se zalaže za nastavak svoje podrške novim novcem IPA-e koji će biti dodijeljen za period 2014-2020, što će biti odlučeno nakon sveobuhvatne procjene šteta. Sredstva će za obje zemlje biti dostupna tokom ljeta – rekao je Stano.

Avaz/Kaportal.ba