Esed Radeljaš u Banjoj Luci postao magistar nauka

esed-radeljas-ksZastupnik BOSS-a u Skupštini Kantona Sarajevo Esed Radeljaš, koji u Vladi KS, a na osnovu političke raspodjele pozicija, kao član parlamentarne većine upravlja Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstvenog osiguranja KS, prije nekoliko dana magistrirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – ispostava Banja Luka, piše Dnevni avaz.

Krivotvorio isprave

Stečeni naučni stepen magistra na jučerašnjoj sjednici Skupštine Radeljašu je čestitao zastupnik Elmedin Konaković (SDA).

Mnoge prisutne na sjednici iznenadila je informacija o novopečenom magistrantu pa su je prihvatili s nevjericom i podsmijehom.

Ko je, zapravo, Esed Radeljaš, novi banjalučki magistar ekonomskih nauka, koji u Sarajevskom kantonu upravlja zdravstvom i budžetom Zavoda od 350.000.000 KM?

Do početka agresije na BiH, navodno, bio je portir u sarajevskom preduzeću ‘Zrak’. Tek poslije 1995. godine, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Radeljaš počinje nizati ‘poslovne uspjehe’.

Kantonalni sud u Sarajevo osudio ga je 2002. na godinu i 10 mjeseci zatvora, a dokazana su mu krivična djela prevara, krivotvorenje isprava i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

U presudi se, između ostalog, navodi da je Radeljaš zajedno sa svojim bratom Asimom te izvjesnim Draženom Jankovićem, koji su, također, tada osuđeni na po godinu zatvora, varao Ravijojlu Kuljanin, Džemu Karačića, Janju Odžaković, Sabita i Vahida Makaša i brojne druge građane tokom kupoprodaje zemljišta.

Prema saznanjima, osim tri mjeseca koja su mu uračunata da je proveo u pritvoru, ostatak kazne Radeljaš nikada nije odležao.

Magistar Radeljaš je 1996. godine radio na rukovodećoj poziciji u DD ‘Astro’, ali nije imao odgovarajuću stručnu spremu pa je davanjem neistinitih podataka i lažnim iskazima svjedoka prevario Osnovni sud I u Sarajevu, koji mu je dao pravomoćno rješenje da je završio Višu komercijalnu školu u Banjoj Luci.

Nepoznat način

Predočavanjem tog rješenja i lažnih svjedočanstava koje je nabavio na nepoznat način u Trgovačkoj školi Banja Luka dobio je diplomu za ‘prodavača specijalca V stepena Ekonomsko-komercijalne i trgovačke struke’.

Prema informacijama, kasnije je na Sokocu završio fakultet i stekao zvanje diplomirani ekonomista, da bi sada postao magistar nauka. Stjecanje nove diplome sinoć je proslavio u jednom od sarajevskih restorana.

Nelegalna gradnja

Radeljaš je javnosti poznat i po nelegalnoj gradnji luksuznih objekata. Prije nekoliko godina u Nedžarićima je gradio kompleks koji mu je zbog neposjedovanja dokumentacije inspekcija srušila.

Trenutno u Ustikolini kraj Drine nelegalno, na ime svoga sina Admira, gradi luksuznu vilu. Zbog nelegalne gradnje, u istragu se uključilo i Tužilaštvo Bosanskopodrinjskog kantona, piše Avaz.