Elmir Delibašić – C.E.K.O.R.: Veliki broj aktivnosti povodom obilježavanja Dana planete Zemlje

Udruženje Centar za ekologiju i održivi razvoj – C.E.K.O.R. Kakanj će i ove godine obilježiti 22. april/travanj-Svjetski dan planete Zemlje/Earth Day.

Inicijativu za obilježavanje Dana planeta Zemlje potakli su ekološka udruga Earth, gradonačelnik San Francisca i aktivisti za zaštitu okoliša u SAD-u. To je ujedno i najmasovniji eko datum koji se obilježava u svim zemljama, te je podsjetnik na neodgovorno ponašanje čovjeka prema okolišu.

C.E.K.O.R. je postao prepoznatljiv po ekološkim akcijama u našem gradu.

“U Kaknju drugu godinu zaredom obilježavamo ovaj datum zanimljivim aktivnostima i sadržajima koji traju skoro cijeli mjesec april čime se ne mogu pohvaliti ni puno veći gradovi od našeg. To je ujedno i poklon našem gradu za rođendan kada čistimo i uređujemo naš grad i podižemo svijest o značaju čuvanja okoliša i planete Zemlje.”, kaže Elmir Delibašić, predsjednik ove organizacije.

Ovo Udruženje već četvrtu godinu zaredom organizuje ovu akciju čišćenja i ponosni su, kako kažu, što i  na ovaj način doprinose ljepšem i čišćem gradu ali su i ljuti na one koji konstantno bacaju smeće na ulice, travu, parkove i zagađuju naš i prljaju grad.

Pripremljene su i konkretne aktivnosti, poput konkursa za najbolje literarne radove:

“Već smo objavili konkurs za najbolje literarne, likovne radove sa temom zaštite planete i pravilnog odlaganja otpada kao i za i najbolji pano za sve osnovne i srednje škole na području općine Kakanj. Stručna komisija će pregledati radove i proglasiti najbolja tri rada u svim kategorijama: prvo, drugo i treće mjesto.”, kaže Delibašić.

Nagrade su veoma vrijedne i u sve tri kategorije su za prva tri mjesta i to: I mjesto nagrada u vrijednosti 150 KM, II mjesto nagrada u vrijednosti 100 KM i III mjesto nagrada u vrijednosti 50 KM.

“Svi koji predaju rad će biti pozvani na svečanost dodjele nagrada i nastojat ćemo da sve učesnike konkursa nagradimo. Stručni žiri će pregledati i ocijeniti radove a radovi se mogu dostaviti do 20.04.2019.godine do svojih profesora i nastavnika, a mi ćemo ih preuzeti od njih a mogu i nama direktno.”, nastavlja Delibašić.

Povodom  Dana Općine Kakanj i Dana planete Zemlje 21. aprila će organizovati i ekološku akciju čišćenja i uređenja grada i očekuju veliki broj volontera. Nakon toga će  22. aprila  organizovati dodjelu nagrada i izložbu radova na koju će pozvati sve koji su doprinjeli organizovanju ovog događaja.

“Taj dan ćemo promovisati i easy-bike solarnu klupu koju ćemo postaviti u park JUKSC. Stručni žiri će pregledati i ocijeniti radove a manifestaciju će upotpuniti nastup gradskog dječijeg hora iz Kaknja. Pozivamo sve učenike da učestvuju u ovim aktivnostima ,da svi zajedno čuvamo našu planetu Zemlju jer druge nemamo a kako poslovica kaže nismo je naslijedili od naših predaka već smo je posudili od naših potomaka.” završio je Delibašić.