Dva nova slučaja infekcije koronavirusom u ZDK: Obje osobe povezane s klasterom Tuzla

Testiranjem na Kliničkom centru u Sarajevu potvrđena su dva nova slučaja infekcije koronavirusom COVID-19 u Zenici, saopćeno je iz Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Riječ je o osobama koje su povezane s klasterom Tuzla, tako da je ukupan broj inficiranih osoba iz ovog klastera u Zeničko-dobojskom kantonu povećan na 17, od čega je u Zenici 12, Kaknju tri i Žepču dva slučaja.

U ovom kantonu su aktivna još dva klastera, koji su povezani s Italijom – Zavidovići s osam i Tešanj s tri slučaja infekcije novim tipom koronavirusa.

Ukupan broj potvrđenih infekcija u ZDK trenutno iznosi 35, od čega je šest pacijenata izliječeno i otpušteno iz izolatorija Kantonalne bolnice Zenica na kućno liječenje.

“Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju higijensko-epidemioloških mjera, naredbi i preporuka kriznih štabova i organa civilne zaštite te izbjegavaju bespotreban izlazak iz svojih domova, a u slučaju pojave simptoma ili saznanja o mogućem kontaktu sa inficiranim osobama kontaktiraju nadležnu epidemiološku službu, kako bi se spriječilo širenje infekcije”, podsjećaju iz Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa ZDK.