Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da je epidemiološka situacija u vezi koronavirusa na području općine Kakanj alarmantna, jer se bilježi sve veći broj inficiranih osoba, među kojima ima i zdravstvenih radnika.

Samo tokom jučerašnjeg dana zabilježeno je novih 7 slučajeva.

Krajnje je vrijeme da naši sugrađani i svi oni koji žive i rade na području općine Kakanj shvate ozbiljnost epidemiološke situacije, jer ne želimo ni zamisliti šta se sve može desiti ako zdravstvene ustanove i zdravstveni radnici ne budu u stanju da pružaju zdravstvene usluge stanovništvu.

Sa današnjim danom na području općine Kakanj registrirano je 139 slučajeva COVID-19, od čega je i dalje 63 aktivnih, 54 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, 9 pacijenata je trenutno hospitalizovano u Kantonalnoj bolnici Zenica, dok je 69 osoba oporavljeno od COVID-19.

Do današnjeg dana testirano je 1156 osoba na COVID-19, s tim što već za nekoliko dana nećemo imati više ni testova. Na području općine Kakanj registrovano je 7 smrtnih slučaja od COVID19.

Molimo i apelujemo na naše sugrađane da se pridržavaju preventivnih epidemioloških mjera, a to je prije svega: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani ako nije moguće osigurati razmak od ljudi minimalno 2 metra, paziti na fizičku distancu i izbjegavati nepotrebna okupljanja, prati i dezinfikovati ruke, te često provjetravati prostorije u kojima se boravi – naglašavaju.