Najbolji teniser svijeta Novak Đoković vlasnik je kompanije “QuantBioRes” koja se bavi razvojem tretmana protiv koronavirusa.

Ovu informaciju je u sredu objavio Reuters, pozivajući se na svoj izvor, a Nova.rs je imala uvid u danski poslovni registar koji je to potvrdio.

Đoković ima 40,80 posto udjela beneficiranog vlasništva, dok njegova supruga Jelena ima 39,20 posto, ali se ne zna koliko su uložili u kupovinu.

Forbes ovu kompaniju naziva “misterioznom”, a CNBC da je posredi “kontrola štete” za ono što se nedavno desilo u Australiji.

Treći vlasnik prava, pored Novaka i Jelene Đoković jeste Anthony Charles Slingsby, koji se, osim kao beneficirani, vodi i kao legalni vlasnik.

Firma je formirana trećeg juna 2020. godine i kao kapital je tada navedena suma od 500.000 danskih kruna, što je oko 70 hiljada eura.

Registrovana je u Seborgu u Kopenhagenu.

Izvještaj za 2020. godinu pokazuje da je “QuantBioRes” poslovala sa gubitkom od 1,1 milion kruna, što znači 600 hiljada danskih novčanica više od uvodnog kapitala.

Prevedeno u one evropske, to je blizu 150 hiljada eura. Kada se prebacite na zvaničnu stranicu kompanije, može se vidjeti da se ona bavi takozvanom “RRM” tehnologijom.

Njen tim biohemičara, fizičara, inženjera i programera istražuje tretmane i liječenje retrovirusa i otpornih bakterija.

Među one viruse koji su polje interesovanja “Quant BioResa” je samim tim i koronavirus.

“Quant BioRes” razvija nevakcinalne metode, odnosno preventivne metode, koje sprječavaju aktivaciju koronavirusa u organizmu.

Pitanje je koliko će ova tehnologija, sve i da narednih mjeseci napravi ozbiljne pomake, moći da pomogne srbijanskom teniseru da izbjegne obaveznu vakcinaciju koju traži sve više država.

Ostvaruje se upravo ono što se Đokoviću nije dopadalo prije dvije godine kada je rekao da ne bi želio da ga neko primorava na vakcinu kako bi mogao da igra tenis.

Francuzi su ove sedmice odlučili da će vakcina biti obavezna, stroge mjere zaštite se očekuju i od Engleza i od Amerikanaca, pa je pitanje gdje će sve srbijanski terniser moći da se takmiči ako ne bude prihvatio neizbježno.