Demokratska fronta Željka Komšića u USK koalirala sa SDA

dfNova parlamentarna većina u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) u jučerašnjoj, kako su to mnogi protumačili, lakrdiji od sjednice, nezabilježenoj na ovim prostorima, uspjela je jučer smijeniti predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine USK Admira Hadžipašića (A-sda) i Ivana Pršu (SDP) te imenovati novo rukovodstvo.

Brojne prozivke 

Novi predsjedavajući Skupštine je Farko Hodžić iz Demokratske fronte (DF), a njegov zamjenik je Dejan Durić (SDA). Izglasavanje nepovjerenja Vladi USK, s Hamdijom Lipovačom (SDP) na čelu, ostavljeno je za nastavak sjednice za sedam dana. Nova većina koju čini 16 zastupnika (deset iz SDA, dva iz DF-a i po dva iz dva krila DNZ-a) morala je, naime, fizički zauzimati stolice od sada već bivšeg rukovodstva Skupštine.

– Drugačije nije moglo – prokomentirao je Sead Kadić (SDA) nakon višesatnih uzaludnih pokušaja da se glasa o povjerenju.

Također, prije sjednice Klub Bošnjaka je smijenio Šefika Veladžića (SBiH) s mjesta šefa Kluba i imenovao Kasima Mulalića (SDA), a potom izglasao nepovjerenje Admiru Hadžipašiću. Istovremeno je Klub Hrvata izglasao nepovjerenje Ivanu Prši. Inače, dva sata je, uz brojne pauze i prozivke, usvajan dnevni red.

Klub Srba uložio je zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog smjene predsjedavajućeg Admira Hadžipašića. Ni Ivan Prša nije prihvatio svoju smjenu, dok je Hadžipašić podijelio Klub Hrvata na, kako se čulo, „prave“ Hrvate i one koji to nisu.

– Nećeš, Hadžipašiću, spasiti ni sebe ni brod koji tone. Morat ćeš otići danas ili sutra, ali mislim da ćeš otići danas (jučer, op. a.) – kazao je Kasim Mulalić.

Proceduru je tumačio i sekretar Skupštine USK Dragana Bajrić. No, ni nakon toga nikome ništa nije bilo jasno. Potom se uz galamu i smijeh ponovo glasalo po klubovima naroda.

Užas od demokratije

Nakon polusatne pauze, stolice rukovodstva Skupštine prisvojili su Asim Kamber (SDA), Ekrem Prošić (DF) i Nijaz Hušić (SDA) i potom proveli planiranu smjenu.

– Ovo je krčma, užas od demokratije i krivotvorenje volje naroda – rekao je jedan Bišćanin iscrpljen onime što je slušao na direktnom radioprijenosu sjednice.

Nastavili sjednicu!?

Nakon što je nova parlamentarna većina prekinula sjednicu i njeni zastupnici napustili skupštinsku salu, smijenjeni Hadžipašić i Prša nastavili su sjednicu sa zastupnicima SDP- a i A-sda, kao da se ništa nije dogodilo.

Ispoštovati odluku

– Ne želim se miješati u odluke zakonodavnog organa koji je moj šef. Kada bude donesena odluka o mojoj smjeni, ja ću je ispoštovati – kazao je Lipovača.

Avaz