Danas u Kaknju obilježavanje Dana bijelih traka

U Kaknju će danas biti organizirana mirna šetnja pod nazivom “Kakanj za Prijedor”. Šetnja počinje od sahat-kule u 13.45 sati kroz gradsku jezgru Kaknja do Gradskog spomen-parka. Tom prilikom će biti podijeljene 102 trake u znak sjećanja na 102 djece ubijene u Prijedoru.

“Sve građane Kaknja pozivam na današnju mirnu šetnju. Podsjetimo na monstruozna ubistva u Prijedoru i okolini 1992. godine s nadom da se zlo nikada više nikome ne dogodi”, rekao je načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Organizator ove aktivnosti je Asocijacija mladih SDA Kakanj.

Dan bijelih traka je dan sjećanja na događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području općine Prijedor. Naime, na taj dan izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Ta fašistička kampanja, po okrutnosti ravna kampanji protiv Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocidu nad Bošnjacima na području Prijedora.

Koliko je ta vjerska i nacionalna netrpeljivost bila pogubna najbolje ilustrira činjenica da je tokom 3 i po godine rata na području Prijedora ubijeno 3176 ljudi. Kroz koncentracione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošle su desetine hiljade ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti. Također, u Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina.

Dan bijelih traka obilježava se svake godine u pojedinim gradovima Bosne i Hercegovine, kao i gradovima širom svijeta.