Danas je Međunarodni dan volontera

volonteri

Međunarodni dan volontera (IVD) 5. decembar posvećen je doprinosu volontera i volonterizma razvoju civilnog društva, a  IVD 2013 ne samo da proslavlja i priznaje volonterizam u svim njegovim aspektima, također odaje posebnu počast doprinosu mladih volontera za svjetski mir i održivi razvoj, saopćio je UNDP.

Kako se navodi, na ovaj način odajemo priznanje na globalnom nivou mladim ljudima koji djeluju kao nositelji promjena u svojim zajednicama.

“Na svijetu je danas više od 1,2 milijarde mladih sa nevjerojatnim potencijalom za rješavanje izazova i pokretanjem promjena. Volontiranje mladim ljudima pruža priliku da steknu poslovne vještine, jačaju svoje liderske kapacitete, te aktivno doprinose svojim zajednicama i globalnom društvu”, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon.

Samo tokom 2013. godine u Bosni i Hercegovini su dvije “Let’s Do It” akcije okupile više od 4.0000 volontera, sa istom željom da pomognu stvaranju boljeg okruženja i da zaštite prirodu cijele BiH. Ove godine se u okviru Međunarodnog dana volontera održavaju Sajam volontiranja i dodjela nagrada za volontiranje u Banjoj Luci.

Također, odajući priznanje svim volonterima, u BiH, Gvatemali, Nepalu, Peruu i Filipinima je snimljen kratki dokumentarni film: “Volonterizam za agendu nakon 2015. godine:  Uticaj volonterizma na mir i razvoj”, koji će biti prikazan u Sarajevu.

Onasa/Kaportal.ba