Danas je 9. maj – Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom

Širom Evrope danas se obilježava 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

Ove godine obilježava se 74. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata i 69 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Ta dva važna događaja u historiji Evrope, kao i svake godine, biće obilježena nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu.

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja. On je otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Institucije EU tradicionalno 9. maja otvaraju vrata za građane, a predstavništva EU širom svijeta organizuju različite aktivnosti i skupove namijenjene građanima, poput debata, koncerata i posjeta.

S obilježavanjem Dana Evrope ove godine poklopio se i samit Procesa Brdo-Brioni u Tirani, inicijative koja je pokrenuta sa ciljem da ubrza integraciju Zapadnog Balkana u EU.

Dan pobjede nad fašizmom

U Rusiji se 9. maj obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi. Na ovoj paradi se prikazuju ruska vojna dostignuća.

Dan pobjede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sjećanja na dan kada je 1945. nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Dan Evrope i Šumanova deklaracija

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine. Ova deklaracija se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila prijedlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Njemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Prijedlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.