Dajte nam sport s loptom, da se igramo

U četiri najpopularnija sporta s loptom u našoj zemlji, Kakanj ima, ili će uskoro imati četiri ekipe koje se takmiče u najvišim rangovima.

Za malu općinu kao što je Kakanj, koji prema posljednjem popisu broji oko 38 hiljada stanovnika, ovo zvuči kao naučna fantastika.

Ipak, dugotrajnim i predanim radom pojedinaca i entuzijasta, kvalitetnim animiranjem privrednika ali i publike, te neizostavnom podrškom Općine, Kakanj je tu gdje jeste.

FK Mladost je svijetli primjer u fudbalskoj Premijer ligi BiH gdje je sve manje autsajder, a sve više ozbiljan faktor u bh. fudbalu. Ove sezone igrali su polufinale Kupa BiH gdje su ispali od FK Sarajevo. Opstanak u Premijer ligi BIH je skoro obezbijeđen, a planovi za budućnost i dalje veliki.

Košarkaši Kaknja nakon sjajne, historijske, prošle sezone, ove su, uslovno rečeno, zakazali. U Ligi za prvaka ostvarili su samo jednu pobjedu uz devet poraza, stanje u ekipi nije bilo tako sjajno kao prošle sezone, došlo je do zamora materijala. Ipak, kakanjska košarka uz kvalitetan rad kao u proteklim sezonama i dalje obećava.

Odbojkaši Kaknja, najtrofejniji sportski kolektiv u BiH, ove sezone završili su drugi u regularnom dijelu prvenstva, ispod finansijski daleko jače i kvalitetnije ekipe Mladosti iz Brčkog. U play off-u su u polufinalu ispali od ekipe Radnika iz Bijeljine. Ipak, drugo mjesto na tabeli u ovakvoj konstelaciji snaga je odličan rezultat. Ono što raduje je i početak kvalitetnijeg rada sa mlađim kategorijama, koje narednog vikenda igraju završnicu državnog prvenstva.

I na kraju, kakanjski rukometni klub, koji je sinoć u odličnoj atmosferi savladao jaku ekipu Gračanice u utakmici za Premijer ligu. Kakanjci imaju još dvije utakmice do kraja protiv realno slabijih protivnika i nadomak su plasmana u najveći rang takmičenja. Ekipa koju odlikuje velika borbenost i zalaganje zaslužila je ovaj plasman, ali i veliku podršku publike, kao što je to bilo u sinoćnjoj utakmici.

Vrijedi spomenuti i Ženski odbojkaški klub koji je također ove godine ostvario plasman u viši rang takmičenja, Superligu FBiH, ali i kakanjski Rudar koji u trenutku dok pišemo ovaj tekst zauzima drugu poziciju u Prvoj ligi FBiH.

Ulaganja u sport ove godine iz općinskog budžeta su 750.000 KM, ogromna izdvajanja za jednu općinu kao što je Kakanj. Ipak, kakanjski sport ih je zaslužio. Ono čemu treba težiti je ulaganje u mlađe kategorije, jer većinu rostera kakanjskih “loptaških” ekipa, uz izuzetak odbojke, čine igrači sa strane.