BiH četvrtu godinu obilježava evropsku Noć teatra

Teatar_14

Već četvrtu godinu zaredom i naša zemlja se pridružuje obilježavanju evropske Noći teatra. Bosansko narodno pozorište Zenica koordinator je programa u kojem ove subote sudjeluju 23 profesionalne i amaterske kuće iz 12 bh. gradova.

Osim uživanja u žanrovski šarolikom i aktuelnom teatarskom repertoaru,sa uprizorenjem dramskih tekstova koji se dotiču svega što jeste naš prostor i vrijeme, publici će biti ponuđene online izložbe,promocije knjiga, radionice.U Noći teatra neće biti elitizma i bilo kakave mistifikacije umjetnosti.I sam čin njenog nastanka,uključujući scenografiju i kostime, bit će otvoren za posjetitelje.

“Dobit će jednu novu dimenziju jer pozorište kao takvo nije samo ono što nudimo na sceni, nego je to jedan mehanizam veliki koji se odvija i iza scene”, objašnjava Sandra Ikanović, izvršna producentica Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Mlade snage budućnost su bh. teatarske čarolije. Pokazat će to i ispitna predstava Dragi tata, za studente sarajevske Akademije scenskih umjetnosti. Priča o urbanom odrastanju ponovo će oživjeti kultni prostor Obale, okupivši neke nove kreativne generacije.

“Oni su oformili jednu svoju grupu gdje žele to sami da vode, sami da pokrenu,d a biraju projekte  koje žele tu da prezentiraju, da se bave i produkcijom i kreativnim umjetničkim vođenjem scene”, kaže glumac i reditelj Ermin Bravo.

Centar za kulturu Sarajevo, uz predstavu Titiz i džomet, srednjoškolcima će ponuditi i radionicu glume.

“Ne može se od nastavnika bosanskog jezika očekivati da poznaje teatarske osnove – tu je ovaj Centar, gdje već tri godine Damir Kustura vodi jednu školu, za koju vlada veliki interes mladih ljudi”, kaže Senad Bostandžić, direktor Centra za kulturu Sarajevo.

Za dan i noć teatra,u mnogim  produkcijskim kućama karte neće biti potrebne, iako je sve organizirano bez ikakve finansijske podrške, piše federalna.ba.

Kaportal.ba