Bh. rukometaši obavili posljednji trening pred duel sa Slovačkom

Rukometni reprezentativci Bosne i Hercegovine danas u podne obavili su posljednji trening pred sutrašnji ogled sa Slovačkom u petom kolu grupe „1“ kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2017. održati u Francuskoj.

Bh. rukometaši su se odmorili od napornog putovanja i spremni dočekali trening na kojem je selektor Dragan Marković radio na taktičkim detaljima za Slovake, uglavnom na napadačkim rješenjima.

Moglo bi se reći da bh. selektor sa dosta optimizma iščekuje sutrašnji duel u Hlohlovecu, koji je udaljen dvadesetak kilometara od Trnave u kojoj je bh. tim smješten, javlja reporter Anadolu Agency (AA) sa mjesta događaja.

Sutrašnja utakmica za oba rivala je ključna kada je u pitanju borba za prvo mjesto u grupi, koje vodi u baraž. U maloj prednosti je bh. reprezentacija koja može sebi dozvoliti luksuz i izgubiti sa manje od četiri gola razlike, i tako i dalje zadržati šanse da pobjedom u zadnjem kolu nad Litvanijom osvoji prvo mjesto. No, u bh. taboru su svjesni da moraju razmišljati o tome da pobjedom ili remijem osiguravaju prvo mjesto,

– Gledao sam obje njihove utakmice sa Litvanijom. Igraju svoju igru sa brzim centrom i dvije odbrambene formacije, veoma agresivno i jako. Litvance su dobili jer su bolje fizički pripremljeni. U tim ogledima se igrao vrhunski rukomet i to je ono što nas pozivana oprez. Što se nas tiče prvi put mogu reći da nam neko nedostaje za ovu utakmicu, a to je Vldimir Vranješ jer očekujem pravu borbu na parketu. Međutim, nadam se da će to mladi Ivan Milas uspjeti da nadoknadi, jer je već to nekoliko puta uspješno napravio – kazao je Marković.

Bez kalkulacija protiv Slovačke

Bh. rukometaši su se u ponedjeljak uvečer odmah po dolasku u Slovačku uputili u dvoranu u Hlohovecu, gdje su obavili trening. S obzirom da su stigli sa zakašnjenjem Marković je planirao malo produžiti termin, ali to domaćin nije dozvolio. Jednostavno su ugasili svjetla u dvorani i trening je morao biti završen. Zato su selektor i njegov asistent Zuhdija Korkarić tokom današnjeg dvosatnog treninga pokušali uraditi sve što su planirali kako bi spremno dočekali Slovake.

– Malo me sve ovo podsjeća na Island, jer pokušavaju na razne načine da nas poremete, ali to nas neće pokolebati u namjeri da odigramo čvrstu i mušku utakmicu. Naprotiv daje nam dodatni motiv. Tih pola sata treninga koje nismo mogli odraditi neće u konačnici značiti ništa. I putovanje od Lukavca do Trnave ne smije nam biti nikakav alibi, jer sam tokom igračke karijere imao bezbroj utakmica nakon dugog putovanja. Nećemo ništa kalkulisati, idemo na pobjede. Oni sa svoje strane pokušavaju sve kako bi napravili pritisak na nas. Doveli su nas u malu dvoranu, gdje će sigurno biti pakleno i za nas i za sudije. Ipak, sve smo to prošli u našoj ligi i na nekim evropskim terenima, tako da su to stvari na koje smo navikli. Ako zaigramo od početka kako znamo ne vidim način da nas Slovaci potpuno nadigraju – jasan je Marković.

Iako je razmišljao da održi i trening u večernjim satima selektor je od te namjere odustao. Kaže da će probati Slovačku nadigrati na svježinu svoga tima. Ono što je najvažnije u ovom trenutku jeste činjenica da među 16 igrača koje je poveo u Slovačku nema niti jednog koji se žali na zdravstvene probleme.

Utakmica Slovačka – BiH igra se sutra uvečer u sportskoj dvorani u Hlohlovecu, kapaciteta oko 2.000 mjesta s početkom u 18 sati.

Nakon četiri kola u grupi „1“ vodi BiH sa sedam bodova, slijedi je Slovačka sa pet, dok Litvanija ima četiri. Kosovo je na posljednjem mjestu bez bodova.