Povodom obilježavanja 832. godišnjice Povelje Kulina bana, koja je napisana 29. augusta 1189. godine, bosanskohercegovački pijanist Bartolomej Stanković održao je koncert “Resonance” na srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu, u nedjelju, 29. augusta 2021. godine u 16:30 sati.

Unatoč iznimno lošim vremenskim uvjetima, koncert nije odgođen, a brojna publika, među kojom su nazočile i zvanice iz javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života, uveličala je nesvakidašnji događaj na srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu.

Posebni gosti koncerta su bili popularni “Jajački vitezovi” – Vitezovi kraljevskog grada Jajca, koji su maestralnim nastupom uručili Povelju Kulina bana bosanskohercegovačkom dramskom umjetniku Mirzi Mušiji, voditelju programa koncerta.

Koncert je započet recitacijom poezije Nedžada Ibrišimovića (Bosna), a nakon čitanja Povelje Kulina bana, prisutnima su se obratili i načelnik općine Kakanj, gosp. Mirnes Bajtarević i savjetnik za kulturu načelnika općine Vareš, gosp. Bojan Bošnjak.

Bartolomej Stanković je na koncertu predstavio djela za klavir bosanskohercegovačkih kompozitora, počevši sa Pet Ričerkara renesansnog kompozitora Franje Bosanca (Franciscus Bossinensis).

Na programu su bila djela kompozitora kao što su Zulejda Ida Latas, Milena Mrazović-Preindslberger, Fra Nenad Dujić, Milan Jeličanin, Samir Fejzić, David Mastikosa, Armen Škobalj, Vojislav Ivanović, Valentina Dutina, Peđa Hart i Benjamin Ribić.

Posebni trenutak koncerta je bila interpretacija kompozicije Sjetni princ bh. kompozitora Samira Fejzića u prisustvu samog autora, koja je nadahnuta povijesnom pričom o srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu.

Historijski čas o srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu i arheološkim istraživanjima i iskopavanjima Pavla Anđelića održala je kustosica Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, magistrica arheologije Adisa Lepić, a ispred koncertnog prostora publika je imala priliku pogledati prigodnu izložbu.

Koncert je obilježila i promocija novog CD albuma “Resonance”, koji je premijerno promoviran u okviru festivala “Baščaršijske noći 2021.” u Sarajevu. Novi CD album, posvećen bosanskohercegovačkom savremenom umjetničkom stvaralaštvu za klavir, objavljen je pod etiketom renomirane izdavačke kuće “Nota Bene Records”.